Yhdysvallat aikoo julkistaa kesän lopussa uuden säännön, joka laajentaa maan kykyä estää mikrosirujen valmistuslaitteiden vientiä Kiinaan, kertoo Reuters.
Uusi sääntö vaikuttaisi lehden mukaan esimerkiksi Israelin, Taiwanin, Singaporen ja Malesian Kiinan-vientiin.
Sääntö ei kuitenkaan koskisi yli 30 erityisesti määritettyä maata, kuten Japania, Alankomaita ja Etelä-Koreaa, vaikka edellä mainitut kolme maata ovat Kiinan siruteollisuuden tärkeimpiä tuontimaita.
Esimerkiksi maailman tärkein sirulaitteiden valmistaja ASML on alankomaalainen yritys.
Sääntö on kuitenkin tällä hetkellä vielä luonnosvaiheessa ja voi siksi muuttua ennen sen julkistamista, lähteet kertovat.
Poikkeuksiksi luetut maat ovat kaikki Yhdysvaltojen vaikutuspiirissä ja mitä luultavimmin taipuvat tähtilippumaan tahtoon myös ilman virallisia vientirajoituksia.
Vaikutuspiirin ylläpitäminen on todennäköisempää, jos Yhdysvallat voi neuvotella rajoitteet diplomaattisesti sen sijaan, että se laatisi suoria käskyjä, jotka voisivat aiheuttaa tyytymättömyyttä liittolaisissa.
Reutersin sisäpiirilähteiden mukaan uusi vientisääntö on laajennus Yhdysvaltojen ulkomaisia tuotteita koskevaan sääntöön, jonka mukaan yhdysvaltalaisen teknologian avulla valmistetut tuotteet ovat tietyin rajoittein Yhdysvaltojen lakien piirissä.
Käytännössä ulkomaisia tuotteita koskeva sääntö sanoo, että Yhdysvaltojen hallinnolla on valtuus estää vaarallisiksi määritettyjen teknologiatuotteiden vienti esimerkiksi Kiinaan, Venäjälle ja Iraniin, jos tuotteet on valmistettu amerikkalaista teknologiaa hyödyntäen.
Sääntö pätee, vaikka tuotteet olisi valmistettu ulkomailla.
Lyhyt oppitunti historiasta
Alkuperäinen ulkomaisia tuotteita koskeva sääntö (Foreign Direct Product Rule, FDPR) tuli voimaan Yhdysvalloissa jo vuonna 1959.
Sääntöä sovellettiin vuosikymmenien ajan vain harvoin. Näissäkin tapauksissa sääntöön vetoamisen syyksi voi jäljittää kylmän sodan aiheuttamat sotilaalliset jännitteet.
Vielä vuoden 2013 alussa Yhdysvalloilla oli vain yksi FDPR-laki, joka rajoitti tuotteiden vientiä. Sääntöä käytettiin, jos tuotetta pystyi käyttämään jossakin määrin myös sotilaallisiin tarkoituksiin.
Sittemmin Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota ja globaalisti nähtävä geopoliittinen kiristyminen ovat lisänneet Yhdysvaltojen kiinnostusta säännellä vientiä.
Joulukuuhun 2022 mennessä vientisääntöjen määrä oli ehtinyt nousta jo kahdeksaan. Jokainen uusi sääntö on kiristänyt Yhdysvaltojen otetta teknologian viennistä maihin, joiden toimintaa se haluaa rajoittaa.
Tämä tarkoittaa tällä hetkellä pääasiassa Kiinaa, Irania ja Venäjää.
Kiinan sotilaallisen, teknologisen ja ekonomisen nousun vuoksi Yhdysvallat kuitenkin pitää sitä suurimpana uhkana vallitsevalle maailmanjärjestykselle (jossa maa on itse johtavassa asemassa), ja tästä syystä Kiinaan on kohdistunut eniten rajoituksia ja sääntelyä.
Viime aikoina Yhdysvallat on rajoittanut etenkin kehittyneiden tekoälysirujen ja sirujen valmistuslaitteiden myyntiä Kiinaan.
Yhdysvallat on harkinnut jo pitkään lisäävänsä sitovia rajoitteita sen liittolaisille, etenkin Japanille, Etelä-Korealle ja Alankomaille, jos maat eivät lopeta sirulaitteiden vientiä Kiinaan. Reutersin raportin perusteella voi kuitenkin olettaa, että sitoville rajoitteille ei ole tarvetta.
Yhdysvallat on yrittänyt myös painostaa Japania ja Alankomaita lopettamaan Kiinassa jo olevien sirulaitteiden huollon ja korjaamisen.