TikTok sai yli puolen miljardin sakot Euroopassa – käyttäjätietojen lähetys Kiinaan huolettaa
Irlannin tietosuojaviranomaisen mukaan taustalla on puuttelinen käyttäjätietojen suojaus kun tietoja lähetetään Kiinaan.
IT Insider toimitus
02.5.2025

Irlannin tietosuojaviranomainen on määrännyt videopalvelu TikTokille 530 miljoonan euron sakot. Viranomaisten mukaan maksun syynä on puutteellinen käyttäjätietojen suojaus, kun tietoja on lähetetty Kiinaan. Viranomaisten mukaan TikTok ei pystynyt riittävästi osoittamaan, että käyttäjien tietoja suojataan Kiinassa viranomaisvalvonnalta.

Tietosuojavaltuutettu antoi TikTokille myös tiukan määräajan: yrityksellä on kuusi kuukautta aikaa lopettaa tietojen siirto Kiinaan, ellei se pysty varmistamaan, että siellä tietojen suojaus vastaa EU:n tasoa.

Erityisen huolestuttavaa viranomaisen mukaan on, että TikTok aiemmin kielsi säilyttäneensä eurooppalaisten käyttäjien tietoja Kiinassa, mutta joutui viime kuussa myöntämään näin tapahtuneen. TikTok väittää kuitenkin poistaneensa kyseiset tiedot.

TikTok on ilmoittanut valittavansa sakosta. Sen mukaan eurooppalaisten käyttäjien tietosuoja on kunnossa. TikTok vakuuttaa myös, ettei se ole koskaan luovuttanut käyttäjätietoja Kiinan hallitukselle eikä edes saanut tällaisia pyyntöjä.

Kiinan mahdollisuus päästä käsiksi TikTokin käyttäjätietoihin on aiheuttanut huolta laajasti länsimaissa. Yhdysvalloissa sovellus on joutunut toistuvasti tarkastelun kohteeksi, ja siellä TikTok myös ehdittiin jo kieltää ennen Donald Trumpin päätöstä jatkaa sen toimintaa. 

Myös Euroopassa TikTokin käyttöön liittyvät huolet ovat kasvaneet. Monet viralliset EU-instituutiot ja muun muasssa Ranska ovat kieltäneet sovelluksen valtionhallinnon työntekijöiden puhelimista.

EU:n tietosuojaviranomaiset ovat jo aiemmin kiinnittäneet huomiota siihen, mitä käyttäjien tiedoille tapahtuu, kun niitä siirretään unionin ulkopuolelle. Muun muassa Meta on saanut EU:ssa yli miljardin euron sakon käyttäjätietojen siirrosta Yhdysvaltoihin.

TikTok yrittää parantaa mainettaan Euroopassa uudella hankkeellaan, Project Cloverilla, jossa käyttäjätietoja säilytetään Irlannissa ja Norjassa sijaitsevilla palvelimilla. Kiinaan lähetetään vain rajallinen määrä tietoja, eikä lainkaan sähköposteja tai IP-osoitteita. Ulkopuolinen yritys myös valvoo tätä prosessia.

Suositellut

Uusimmat