Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on hyväksynyt kongressin lakiesityksen, joka antaa TikTokin emoyritys ByteDancelle yhdeksän kuukautta aikaa myydä TikTok Yhdysvaltojen hyväksymälle toimijalle ennen kuin sovellus kielletään maassa.
Laissa on annettu presidentille optio pidentää uhkavaatimuksen toteutumista kolmella kuukaudella, mikäli ByteDance näyttää merkkejä yhteistyöstä.
Yhdysvalloissa on pelätty jo vuosien ajan, että Kiinan hallitus vakoilee maan kansalaisia TikTokin avulla. Osa näkee TikTokin olevan myös väline misinformaation levittämiseen.
TikTok on vastannut uuteen lakiin kuvailemalla sitä jo itsessään kielloksi. Yrityksen mukaan Yhdysvaltojen perustuslaki on kiistassa sen puolella.
Tähtilippumaan perustuslain ensimmäinen lisäys kieltää kongressia säätämästä lakeja, jotka rajoittavat kansalaisten perusoikeuksia, kuten sananvapautta.
”Olemme luottavaisia ja jatkamme taistelua käyttäjiemme oikeuksien puolesta”, TikTokin toimitusjohtaja Shou Zi Chew kommentoi päätöstä.
Oikeusoppineiden mukaan pian alkava oikeustaistelu voi hidastaa TikTok-kiellon voimaantuloa jopa useita vuosia.
Tämän lisäksi TikTok on aloittanut vahvan retoriikkakampanjan, jonka tarkoituksena on samaistaa sovelluksen kieltäminen kansan hiljentämiseen, jotta kansalaiset kapinoisivat uutta lakia vastaan.
Epätodennäköiseltä vaikuttava soputilanne, jossa TikTok myytäisiin esimerkiksi Yhdysvaltoihin, kohtaisi myös omat haasteensa. Myynti voisi vaatia hyväksynnän ByteDancen lisäksi Kiinan hallinnolta, joka on tuskin halukas päästämään yhtä maailman suurimmista yrityksistä lähtemään maaperältään.
Lisäksi kysymys mahdollisesti halukkaasta ostajasta on yhä auki.
TikTok tosin väittää, ettei se ole kiinalainen yritys, vedoten merkittävään globaaliin sijoituskantaan, joka omistaa siitä merkittävän osan.
TikTok on kielletty aiemmin jo Nepalissa, Afghanistanissa ja Intiassa. EU:ssa yritystä tutkitaan lakirikkomuksista liittyen esimerkiksi sovelluksen koukuttavuuteen ja puutteellisiin ikävarmennusmekanismeihin.