Telegramin omistajan pidätys uhkaa käyttäjien yksityisyyttä enemmän kuin luullaan
Durov on pidätetty ainakin 96 tunniksi, joiden päätteeksi tuomari päättää hänen vapauttamisestaan.
Max Lehtinen
26.8.2024

Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov pidätettiin Ranskassa lauantaina. 

Pidätyksen syynä ovat Ranskan viranomaisten väitteet, joiden mukaan Telegram on toiminut avunantajana rikoksiin tarjoamalla rikollisille viestintäalustan, jolla jakaa ja suunnitella laittomuuksia, kuten lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Ranskan viranomaiset väittävät Telegramin sallineen alustallaan esimerkiksi petoksia, huumekauppaa, terrorismia, nettikiusaamista ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Samankaltaisia syytteitä on tehty Telegramista jo vuosia, ja Telegram onkin ajoittain tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa laittoman sisällön nitistämiseksi. 

Telegram kuitenkin kiistää väitteet laittomasta toiminnasta. Viestisovellus sanoi sunnuntaina antamassaan lausunnossa noudattavansa lakeja asianmukaisesti. 

”Telegram noudattaa EU:n lakeja, mukaan lukien digitaalipalvelulakia – moderointi on alan standardien mukaista ja paranee jatkuvasti”, Dubaissa sijaitseva viestisovellusyritys kirjoitti. 

Viestisovellus myös muistutti, ettei sen kuuluisi olla vastuussa muiden tekemistä rikoksista. 

”On absurdia väittää, että alusta tai sen omistaja on vastuussa kyseisen alustan väärinkäytöstä. Odotamme pikaista ratkaisua tähän tilanteeseen”, viesti jatkui.

Ranskan median mukaan Durovin pidätys kestää tuomarin antaman jatkomääräyksen myötä 96 tuntia, minkä jälkeen hänen vapauttamisestaan päättää jälleen tuomari.

Mikäli tuomari pitää Durovin pidetettynä ja hänet todetaan syylliseksi väitettyihin rikoksiin, häntä voi odottaa jopa 20 vuoden vankilatuomio.

Pidätys ei johtunut salauksesta

Monien uutislähteiden mukaan Telegramin toiminnan väitetty laittomuus johtuu sovelluksen omasta päästä päähän -salausalgoritmista, joka tarjoaa yksityisyyttä rikollisten toiminnalle. 

Tämä on kuitenkin harhaanjohtava väite. 

Telegramin ryhmät ja kanavat eivät tue päästä päähän salattua viestintää. Telegram mahdollistaa täysin salatut viestit vain kahden käyttäjän välisille chateille, ja niissäkin kyseinen ominaisuus pitää ottaa käyttöön manuaalisesti. 

Kahden käyttäjän välistä salattua viestintää voi myös toteuttaa esimerkiksi Signalissa tai Sessionissa. Telegram ei ole tässä asiassa poikkeus. 

Viranomaiset tuskin myöskään tietävät tarpeeksi hyvin, mitä Telegramin salatuissa kahdenkeskisissä keskusteluissa tapahtuu syyttääkseen Durovia rikoksista niiden perusteella. 

Viranomaisten syytteet johtuvat sen sijaan Durovin merkittävästä haluttomuudesta tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Yhteistyö tapahtuisi esimerkiksi jakamalla dataa hämärissä kanavissa ja ryhmissä pyörivistä käyttäjistä. Viranomaiset haluaisivat myös nitistää rikollisten kyvyn jakaa laitonta ja vaarallista sisältöä toteuttamalla alustalla kehittyneempää moderointia.

Sovelluksen moderointi on kuitenkin rajattua, luultavasti hyvinkin laskelmoidusti. Telegramilla on Durovin mukaan vain 30 työntekijää.

Asiantuntijat: Isku yksityisyydelle

Useat teknologia-alan asiantuntijat ja suurnimet ovat reagoineet Durovin pidätykseen sanomalla, että kyseessä on loukkaus ihmisten sananvapautta ja yksityisyyttä vastaan.

Esimerkiksi NSA:n entinen kyberasiantuntija ja tietovuotaja Edward Snowden sanoo pidätyksen olevan koko maailmaa alentava teko. 

“Durovin pidätys on hyökkäys perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, sananvapautta ja yhdistymisoikeutta, vastaan. Olen yllättynyt ja surullinen siitä, että Macron on alentunut panttivankien ottamisen tasolle keinona päästä käsiksi yksityiseen viestintään“, Snowden kirjoitti X:ssä sunnuntaina. 

(Macron kommentoi itse asiaa maanantaina sanomalla, ettei Ranskan poliittisilla päättäjillä ollut osuutta pidätyksessä.)

Durov on sanonut aiemmin Telegramin yksityisyyden olevan syy, miksi käyttäjät rakastavat käyttää sovellusta. Hän haluaakin pitää yksityisyyden yhtenä sovelluksen pääarvoista. 

Koska sovelluksen salausalgoritmi – joka on myös saanut kritiikkiä sen poikkeuksellisuudesta – ei tarjoa itsessään yksityisyydensuojaa suurimmalle osalle Telegram-keskusteluista, käyttäjien yksityisyys perustuu juuri Durovin henkilökohtaisiin päätöksiin. 

Siis: jakaako alustan viestit ja metadata viranomaisille vai ei?

Tästä syystä Durovin pidätys on erittäin huomattava isku Telegramin tarjoamalle yksityisyydelle. Hänellä on 100 prosentin omistusosuudellaan täysi valta päättää, kuinka alusta vastaa viranomaisten vaatimuksiin.

Telegram on maailman neljänneksi suosituin viestisovellus yli 900 miljoonalla kuukausittaisella käyttäjällään.

Suositellut

Uusimmat