Tekoäly-startupit ovat yksi vuoden 2025 kuumimmista trendeistä, eikä kyse ole pelkästä hypestä. Esimerkiksi Cursorin, johtavan tekoälyavusteisen koodieditorin, liikevaihto kaksinkertaistuu tällä hetkellä noin joka toinen kuukausi.
Yrityksen valuaatio on noussut vain kolmessa vuodessa lähes 10 miljardiin dollariin.
Tekoälyeditoreiden menestys on herättänyt kiinnostusta myös tekoälyjätti OpenAI:ssa. Cursorin kanssa epäonnistuneiden neuvottelujen jälkeen OpenAI on kääntänyt katseensa kohti Cursorin pääkilpailijaa, Windsurfia.
OpenAI:n tarjous Windsurfista on Bloombergin mukaan arvoltaan noin 3 miljardia dollaria. Jos osto toteutuu, se olisi OpenAI:n historian kallein hankinta.
Korkealla hintalapulla on syynsä. OpenAI pyrkii vahvistamaan asemaansa tekoälymallien sovellustasolla, jolla kehitys on nyt vilkasta. Arvoa siirtyy jatkuvasti itse malleista kohti tekoälysovellusten käyttöliittymiä ja niiden keräämää dataa.
Samaan aikaan Google, Anthropic, DeepSeek ja muut tekoälyjätit kirivät OpenAI:n teknologista etumatkaa jatkuvasti kiinni. Monet kilpailevat mallit ovatkin jo ohittaneet OpenAI:n mallien koodausosaamisen.
Siirtymä heikentää pelkkien tekoälymallien kehittäjien asemaa. Jos OpenAI:lta puuttuu yhteys mallien päälle rakennettujen sovellusten loppukäyttäjiin, yrityksen tuleva menestys on vaakalaudalla. Murros malleista sovelluksiin tapahtuu tällä hetkellä erityisesti ohjelmistokehityksen alalla, mutta ilmiö pätee myös muihin tekoälyn sovelluskohteisiin.
Tekoälysovellusten markkinat ovatkin OpenAI:lle elintärkeitä myös ohjelmistokehityksen ulkopuolisilla aloilla. Ongelma korostuu, jos ChatGPT-jätti ei pystykään rakentamaan agentteja, joita se voisi myydä itsenäisenä tuotteena.
Koodieditorit ovat kuitenkin yhä tekoälysovellusten kuninkaita. Windsurf-hankinta olisi siksi OpenAI:lle merkittävä edistysaskel kohti vahvempaa markkina-asemaa. Yritys on suunnitellut myös esimerkiksi sosiaalisen syötteen luomista pysyäkseen relevanttina.
Kaiken takana on loppukäyttäjien huomion saaminen ja ylläpito uusilla jokapäiväisillä työkaluilla ja -palveluilla. Tekoälymallien päälle rakennettavan käyttökokemuksen ja tuottavuuden merkitys on nousemassa avainasemaan.
Samaa kehitystä kannattaa pitää silmällä myös muilla aloilla, jotka ovat paraikaa saamassa omia sovelluskerroksiaan: ainakin terveydenhuolto, robotiikka, juridiikka, koulutus ja rahoitusala.