On välillä mielenkiintoista katsoa historiaa takaperin. Siis tarkistaa, milloin sellainen teknologia tuli mediaan
ja keskusteluihin, joka myöhemmin osoittautui käänteentekeväksi.
Itse tutustuin taulukkolaskentaan Microsoft Multiplanin kautta. Se oli työnantajani valinta taulukkolaskentaohjelmaksi, ja käytin sitä siitä huolimatta, että oppituoli, johon TKK:lla tein diplomityöni, painosti ankarasti käyttämään Lotus 1-2-3:a.
Mutta Wikipediasta olen selvittänyt, että kumpikaan noista ei ole se ensimmäinen taulukkolaskentaohjelma, vaan tämä kunnia kuuluu VisiCalc-nimiselle ohjelmistolle. Se julkistettiin jo 17.10.1979 Apple II:lle ja siitä muodostui tuon koneen ”killer application”, läpilyöntiohjelmisto.
Tietojenkäsittelyliiton jäsenlehdessä VisiCalc esiintyy mainoksessa ensimmäisen kerran syksyllä 1981 yhdessä HP-83-tietokoneen kanssa. Tuossa kirjoituskoneelta tai suurelta sähkölaskimelta vaikuttavassa laitteessa oli peräti viiden tuuman näyttö, jossa oli 16 riviä, joille mahtui 32 merkkiä. En tiedä, missä määrin laitetta tai ohjelmistoa myytiin Suomessa.
Olen kuullut kerrottavan, että 1970-luvun alkupuolella olisi laskettu, että puolet ylioppilaista olisi koulutettava ohjelmoijiksi, jotta maamme ohjelmointitarpeet täyttyisivät. Ja että taulukkolaskenta olisi tuonut tähän muutoksen siten, että ylioppilaita riitti muuallekin. Ainakin itselleni taulukkolaskennasta – ensin Multiplanista ja sitten Excelistä – tärkeä työkalu, joka varmasti vähensi ohjelmointitehtäviä, vaikka en niiltä sitten kokonaan välttynytkään.
Kirjoittaja Reino Myllymäki on on mukana TIVIA ry:n 70-vuotishistoriaprojektissa ja TIVIA:n kehityspäällikkö.