Kiinan hakkeritoimet ovat jatkuneet Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön alaisen finanssitiedustelu- ja sanktioviraston tietomurrolla, kertoo Washington Post. Murto tapahtui joulukuun alussa valtioministeriön palkkaaman identiteetinhallintayritys BeyondTrustin kautta.
Washington Postin tuoreen raportin mukaan kyseinen valtiovarainministeriön finanssivalvontavirasto on erityisen merkittävä toimija globaaleilla markkinoilla. Se muun muassa toimeenpanee Yhdysvaltojen kansalliseen turvallisuuteen ja ulkopolitiikkaan liittyviä talouspakotteita.
Lehden sisäpiirilähteet uskovatkin, että Kiinan hallintoa on kiinnostanut saada murron avulla lisätietoa etenkin kiinalaisiin organisaatioihin mahdollisesti kohdistuvista sanktioista.
Vaikka murto – joka kosketti lisäksi valtiovarainministeriön kansliaa ja finanssitutkimuksen virastoa – ei ole tiettävästi johtanut salassa pidettävän tiedon vuotamiseen, asiantuntijat uskovat Kiinan saaneen murron avulla tärkeää sisäpiiritietoa.
Washington Postin lähteiden mukaan valtioministeriön alaisessa finanssivalvontavirastossa käsitellään sanktioihin liittyvää informaatiota osittain myös ilman virallista salassapitoluokitusta.
Suurvaltojen kyberkilpailu jatkuu
Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kybermurto, josta Yhdysvallat syyttää Kiinaa. Maiden välillä on ollut jo vuosikausien ajan jännitettä molemminpuolisen vakoilun, kauppasodan ja kyberhyökkäysten merkeissä.
Esimerkiksi vuoden 2023 lopussa mediassa raportoitiin laajasti, että Kiina murtautui väitetysti useaan Yhdysvaltojen kriittisen infrastruktuurin kohteeseen, kuten kohtalaisen suuren öljy- ja kaasuputken hallintajärjestelmiin.
Eräs hakkereiden kohteista sijaitsi Hawaijilla, jolla olisi merkittävä rooli sotilaallisen avun toimittamisessa Taiwanille, mikäli Kiina toteuttaisi lupauksensa hyökätä saarivaltioon.
Kyberhyökkäykset ovat nykyisin laajalti käytettyjä strategisia työkaluja, jotka ovat onnistuneet historiallisesti välttämään aseellista konfliktia tehokkaasti. Ne kuitenkin kantavat mukanaan alati suurempia riskejä.
Esimerkiksi Kiinan aiemmat hyökkäykset Yhdysvaltoja vastaan ovat osoittaneet paitsi halukkuutta hankkia tietoa Yhdysvaltojen seuraavista liikkeistä myös kykyä toteuttaa infrastruktuurin häirintää.
Siksi valtiot panostavat etenkin kriittisen infrastruktuurinsa kyberpuolustukseen aiempaa enemmän.
Seuraava askel: Trump astuu valtaan
Valtioministeriöön kohdistunut viimeisin kybermurto tapahtui vain muutamia viikkoja ennen presidentti Donald Trumpin astumista virkaan, mikä lisää tapahtuman geopoliittista merkitystä.
Murron ajankohta ei myöskään ole välttämättä sattumaa. Trump on sanonut jo ennen hyökkäystä asettavansa Kiinasta saapuville tuotteille merkittävät tullimaksut. Hän on puhunut jopa mahdollisista 60 prosentin tulleista.
Trump haluaa myös rajoittaa Kiinasta peräisin olevia investointeja ja lisätä Yhdysvaltojen omavaraisuutta Kiinasta muun muassa teknologian ja terästuotannon saralla. Nämä aiheet ovat hyvin lähellä Yhdysvaltojen valtioministeriön toimialaa.
Kiinan viimeisin väitetty kybermurto kiristänee sen ja Yhdysvaltojen pingottuneita välejä entisestään, mikä voi johtaa odotettua tiukempaan vastaukseen Trumpin hallinnolta.
Kiinan ulkoministeriö on toistuvasti torjunut kaikkiin väitteet maan osallisuudesta kybervakoiluun ja -murtoihin. Kiinan viestinnässä toistuu Yhdysvaltojen ja yhdysvaltalaismedian syyttäminen propagandan tahallisesta levittämisestä.