Sijoitusanalyytikko: Tekoälybuumista on tullut kupla
Sequoia Capitalin analyytikon mukaan teknologiajättien järkälemäisten tekoälyinvestointien takana on vuositasolla jopa 500 miljardin dollarin arvosta spekulaatiota.
Max Lehtinen
09.7.2024

Teknologia-alalla tapahtuvat datakeskushankinnat ja osakekurssien nousu perustuvat ajatukseen, että lopulta investointien avulla luodaan merkittävä määrä arvoa palveluiden ja tuotteiden muodossa. 

Tunnetun kalifornialaisen sijoitusyhtiö Sequoia Capitalin analyytikko David Cahnin mukaan teknologiajätit eivät ole kuitenkaan antaneet tarpeeksi merkkejä siitä, että laajat investoinnit tekoälyinfrastruktuuriin johtaisivat tarvittavaan arvon luomiseen. 

Kuluttajille suunnattuja suoria ja epäsuoria tekoälytuotteita, jotka tahkoasivat merkittäviä summia rahaa, ei yksinkertaisesti ole vielä luotu. Kyse onkin spekulatiivisista investoinneista – vaikkakin hyvin loogisista sellaisista. 

Erityisen vaikealta teknologiajäteille näyttää nykymaiseman mukaan sellaisten tekoälytuotteiden rakentaminen, jotka ovat merkittävästi voitollisia. 

Tekoäly-startupit kärsivät parhaillaan samasta ongelmasta. 

Cahnin (hyvin yksinkertaisten) laskelmien mukaan datakeskuksiin ja tekoälyprojekteihin hukutettavien investointien ja todellisen arvonluomisen välillä oleva aukko on kasvanut jo 500 miljardiin dollariin – per vuosi. 

Tekoälykuplan muodostumiseen uskoo myös lontoolainen markkinatutkimusyritys Capital Economics, joka ennustaa sen puhkeavan vuonna 2026. 

Cahn uskoo tekoäly-yritysten epäonnistuneen jo nyt tavoitteessaan luoda arvoa valtavilla grafiikkaprosessorihankinnoilla, jotka kärsivät auttamattomasta hinnan alenemisesta lähivuosina. 

Vastikään hankittujen prosessoreiden arvo laskee, kun Nvidian uuden Blackwell-siruperheen tulo markkinoille kuluvan vuoden lopussa lisää sirujen laskentatehoa ja parantaa tekoälyn energiatehokkuutta. 

Blackwell-perheen B100:n – ja myöhemmin markkinoille tulevien B200:n ja GB200:n – kerrotaan lisäävän laskuoperaatioiden määrää vähintään 77 prosenttia sekuntia kohden, mutta potentiaalia on jopa nelinkertaiseen parannukseen

Nvidia on parantanut myös muita siruperheen metriikoita, kuten muistin kaistanleveyttä, joka paranee jopa 50 prosenttia H100:n verrattuna ja 40 prosenttia H200:aan verrattuna. 

Cahn on kuitenkin optimistinen, että kuplan ilmenemisestä huolimatta aika disruptiivisille innovaatioille on kypsä. 

Tekoälyinfrastruktuurin kehitys ja prosessointivoiman räjähdysmäinen lisääntyminen povaa Cahnin mukaan hyvää tulevaisuutta uusille perustajille, jotka haluavat kehittää uusia innovatiivisia tuotteita kohtuullisin hinnoin. 

Tärkeää lisäarvoa on löydettävissä tekoälyn integroimisesta osaksi erinäisiä tuotteita ja palveluita. Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea uskoa edistyksen olevan niin suurta kuin markkinat odottavat. 

Suositellut

Uusimmat