Tekoäly-yhtiö OpenAI:n joukukuussa esilelty uusi o3-malli on läpäissyt testin, jolla arvioidaan tekoälyn kyvykkyyttä yleisessä älykkyydessä. Tekoälymalli pärjäsi alykkyyttä mittaavassa ARC-AGI -testissä paremmin kuin monet ihmiset.
Yhtiön toimitusjohtaja Sam Altman kertoo blogissaan, että OpenAI suuntaa nyt kohti vielä kunnianhimoisempaa tavoitetta: superälyä.
ARC-AGI-testi mittaa tekoälyjärjestelmien kykyä ratkaista abstrakteja ongelmia, joita ei ole suoraan opetettu. Testin läpäisyraja on 85 prosenttia. Ihmiset saavat testissä keskimäärin 80 prosenttia kysymyksistä oikein. OpenAI:n o3-malli saavutti laajennetuilla resursseilla jopa 87,5 prosenttia.
”Uskomme nyt tietävämme, miten AGI rakennetaan”, Altman kirjoitti blogikirjoituksessaan. Hän ennustaa, että yritykset voivat jo tänä vuonna liittää AGI-agentteja osaksi työvoimaansa ja muuttaa merkittävästi yritysten tuottavuutta.
AGI:llä tarkoitetaan tekoälyjärjestelmää, joka pystyy suorittamaan ihmisten tavoin monimutkaisia tehtäviä, joita sille ei ole erikseen opetettu. Yleisesti AGI:n odotetaan olevan itsenäinen, itseään ymmärtävä ja kykenevä ”päättelyyn”.
Superäly puolestaan viittaa järjestelmään, joka ylittää huomattavasti ihmisen älykkyyden ja mahdollistaa tieteellisten innovaatioiden nopean edistämisen.
Kuva: Dall-E