UK:n tiedustelulautakunta julkaisi tänään arvion iCloud-salauskiistan tulevasta avoimuudesta. Lautakunnan mukaan kiistaa ei käsitellä ainakaan täysin salassa, vaikka käsittely alkoikin suljettujen ovien takana.
Tapaus koskee UK:n sisäministeriön Applelle antamaa salauksenpoistomääräystä. Määräyksessä ministeriö käski teknologiajättiä rakentamaan viranomaisille takaoven käyttäjien salattuun iCloud-dataan.
Tiedustelulautakunnan mukaan käsittelyn täysi salaaminen olisi ollut “todella epätavallista” oikeuden julkisuusperiaatteen näkökulmasta.
Silti ei ole vieläkään selvää, miten laajasti käsittely tullaan avaamaan julkiseksi.
“Voi hyvinkin olla, että joihinkin tai kaikkiin tuleviin kuulemistilaisuuksiin sisällytetään jokin julkinen elementti, joko raportointirajoituksin tai ilman. Tässä vaiheessa ei ole mahdollista päättää asiasta”, lautakunta kirjoittaa.
Lautakunta kuitenkin arvioi, että oikeuskäsittelyä ei tulisi salata niin vahvasti kuin sisäministeriö toivoo.
“[UK:n sisäministeriö] ei ole osoittanut, että julkinen kuuleminen, jossa ei julkaista nimiä tai tapauksen luonnetta, vaarantaisi yleistä etua tai kansallista turvallisuutta”, lautakunta toteaa.
Tästä huolimatta lautakunta aikoo pitää tapauksen yksityiskohdat ainakin toistaiseksi piilossa kansallisen turvallisuuden nimissä. Julkisessa raportissa ei esimerkiksi mainita tapaukseen keskeisesti liittyvää termiä, “teknisiä kykyjä koskevaa määräystä”, jonka Apple on sisäpiirilähteiden mukaan saanut.
Määräys on kohdannut laajaa vastustusta
Teknisiä kykyjä koskevat määräykset ovat käskyjä, joilla yritykset velvoitetaan toimittamaan UK:n viranomaisille teknologisia ratkaisuja. Sisäministeri voi antaa tällaisen määräyksen myös UK:n ulkopuolella toimiville yrityksille.
Apple on kuitenkin kieltäytynyt noudattamasta saamaansa määräystä, joka antaisi UK:n viranomaisille pääsyn vakavista rikoksista epäiltyjen salattuihin tietoihin.
Sen sijaan Apple vei tapauksen UK:n viranomaisten toimintaa valvovan lautakunnan, Investigative Powers Tribunalin, käsiteltäväksi. Lautakunta valvoo valtion toteuttamaa digitaalista valvontaa.
Applelle annettu määräys on herättänyt laajaa kritiikkiä myös mediassa, jossa on vaadittu käsittelyn avaamista julkiseksi. Syynä kritiikille on ollut huoli, että takaoven rakentaminen tarkoittaisi kaikkien iCloud-käyttäjien tietoturvan heikentämistä, ei pelkästään rikollisten.
Närkästystä on nähty myös Yhdysvaltojen hallinnossa. Reutersin helmikuisen raportin mukaan maa tutkii, rikkooko UK:n määräys maiden välistä datanjakosopimusta, CLOUD Actia.