Nokia laajentaa toimintaansa Pohjois-Amerikkaan yli 2,1 miljardin euron yrityshankinnalla
Nokia näkee yhdysvaltalaisen Infineran hankinnan tapana saavuttaa parempi vertikaalinen integraatio ja lisätä yrityksen osaamista.
Max Lehtinen
28.6.2024

Nokia kertoi eilen ostavansa yhdysvaltalaisen Infineran, optisten verkkojen ja optisten puolijohteiden toimittajan, 2,3 miljardilla dollarilla (2,15 mrd euroa). Kaupasta 70 prosenttia maksetaan käteisellä ja loput tiettävästi osakkeina. 

Nokia pyrkii elvyttämään ja innovoimaan kaupalla sen optisten verkkojen liiketoimintaa ja tuotekehitystä. Yritys uskoo myös hyötyvänsä kaupan tuomasta vertikaalisesta integraatiosta, joka perustuu Infineran optisiin puolijohteisiin. 

Nokian mukaan osto vaikuttaa positiivisesti yrityksen osaamiseen esimerkiksi digitaalisten signaaliprosessorien (DSP), piifotoniikan, puolijohdemateriaalien tutkimuksen (indiumfosfiidi) ja fotonisten integroitujen piirien (PIC) aloilla.

Hankinta mahdollistaa samalla yrityksen mukaan laajemman siirtymän Pohjois-Amerikan apajille. 

Inderesin analyytikko Roni Peuranheimo pitää 2,3 miljardin dollarin kauppahintaa korkeana, mutta toteaa sen olevan perusteltu, jos valmistuksen kuluista, tuotekehityskuluista, toimintakuluista, hallinnollisista menoista ja tuoteportfolion optimoinnista uutetut hyödyt ovat yhtä merkittävät kuin Nokia uskoo. 

Nokia on investoinut optisiin verkkoihin jo muutaman vuoden ajan kilpailukykynsä parantamiseksi. 

Infinera-hankinnan strategisuutta tukee Infineran vahva osaaminen datakeskusten sisäisessä tietoliikenteessä, mikä on yksi nopeimmin kasvavista aloista tietoliikenteen markkinoilla, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark arvioi. 

Infinera-kaupan odotetaan tapahtuvan vuoden 2025 alkupuoliskolla. Hankinta odottaa Infineran osakkeenomistajien ja viranomaisten hyväksyntää. Yritysten hallitukset ovat äänestäneet jo kaupan puolesta. 

Nokia ilmoitti torstaina allekirjoittaneensa 350 miljoonan euron arvoisen myyntioption merenalaisten verkkojensa luovuttamisesta Ranskan valtion omistamalle yritykselle. Vanha matkapuhelinjätti totesi luovutuksen parantavan sen fokusta “kasvumahdollisuuksiin verkkoinfrastruktuurin avainmarkkinoilla”. 

Suositellut

Uusimmat