New York Times haastaa OpenAI:n ja Microsoftin oikeuteen miljoonista tekijänoikeusrikkomuksista
Lehti vaatii OpenAI:ta ja Microsoftia tuhoamaan kaikki tekoälymallit, joissa on käytetty sen tekijänoikeussuojattua materiaalia.
Max Lehtinen
27.12.2023

New York Times haastaa OpenAI:n ja Microsoftin oikeuteen, koska teknologiajätit ovat lehden mukaan käyttäneet sen uutisartikkeleita laittomasti tuottoisien tekoälymallien kouluttamiseen, NY Times kertoi tänään. 

NY Timesin mukaan sisältörikkomuksia on voinut olla yhteensä jopa yli 66 miljoonaa, joihin lukeutuu “vähintään 16 miljoonaa yksilöllistä sisältötallennetta” aina tavanomaisista uutisista ruoanlaittosisältöön. 

Lehdellä ei ole teknologiajättien kanssa sopimusta tekijänoikeussuojatun sisällön käytöstä. 

NY Times kertoo yrittäneensä neuvotella teknologiajättien kanssa yksityisesti jo kuukausien ajan tekijänoikeusrikkomusten sovittelusta, mutta neuvottelut eivät tuottaneet kaikkia osapuolia tyydyttävää tulosta.

Nyt lehti vaatii OpenAI:ta ja Microsoftia tuhoamaan kaikki tekoälymallit, joissa on käytetty sen tekijänoikeussuojattua materiaalia. 

Manhattanin liittovaltion piirituomioistuimessa nostetussa kanteessa huomautetaan, että ChatGPT kykenee faktojen referoimisen lisäksi jäljittelemään tekijänoikeussuojattujen artikkelien tyyliä ja rakennetta. 

NY Timesin mukaan sen verkkosivut ovat olleet yksi käytetyimmistä lähteistä ChatGPT-3:n kouluttamisprosessissa lehden korkealaatuisen ja suositun sisällön vuoksi. 

Kanteen kohdissa 99–107 (sivut 30–37) NY Times antaa useita esimerkkejä, joiden perusteella voi päätellä ChatGPT:n opetelleen lehden artikkelien sisältöä ulkoa. 

Mukana on muassa vuonna 2020 Pulitzer-palkinnon saanut Brian M. Rosenthalin artikkelisarja New Yorkin taksialasta. 

Ei ole yllättävää, että NY Times väittää kanteessa, että suurten kielimallien harrastama nettipiratointi voi johtaa merkittäviin ”tilaus-, lisenssi-, mainos- ja kumppanuustulojen” menetyksiin. 

Kanteeseen ei ole sisällytetty selkeää korvausvaatimusta, mutta sen mukaan OpenAI ja Microsoft pyritään saamaan vastuuseen niiden aiheuttamista “miljardien dollarien” vahingoista. 

Kanteessa huomautetaan teknologiajättien saaneen lehden tietojen kopioinnista valtavaa rahallista hyötyä.

NY Times vaatii oikeudenkäynnin perustuvan valamiehistöpäätökseen, mikä toteutuu hyvin suurella todennäköisyydellä Yhdysvaltojen perustuslain seitsemännen lisäyksen vuoksi. 

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun merkittävä uutisorganisaatio on haastanut suuren tekoälyjätin oikeuteen tekijänoikeusrikkomusten vuoksi. 

Tulevan oikeudenkäynnin merkitys tekoälyn ja sisällöntuotannon tulevaisuudelle on valtava. Jos tapaus ratkaistaan tekoälyjättien eduksi, niille annettaisiin käytännössä vapaus kopioida lailla suojattua sisältöä vapaasti ilman oikeudellisia seuraamuksia. 

Päätös parantaisi korkealaatuisen tekoälykehityksen asemaa entisestään, mutta vaikutukset muuhun sisällöntuotantoon voisivat olla tuhoisat, ja lopulta nykyiset tavanomaisen journalismin rahahanat (mainostulot) voisivat tyrehtyä. 

Tämä saattaisi johtaa luotettavan ja ajankohtaisen koulutus- sekä tiedonhankintadatan vähenemiseen vaarantaen samalla myös itse tekoälymallien tulevan kehityksen. 

OpenAI ja Microsoft eivät luultavasti yritä suoraan kieltää väitettä, että niiden kielimallit pystyvät jäljittelemään NY Timesin julkaisemaa sisältöä. 

Oikeudenkäynnin ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun suurten kielimallien kehittäjiä syytetään tekijänoikeusrikkomuksista. 

Esimerkiksi kirjailijat Julian Sancton, John Grisham, George R. R. Martin, Mona Awad ja Taylor Branch ovat osa alati laajenevaa oikeudellista vastarintaa tekoälyjättien datankeräyskäytäntöjä vastaan. 

Uutisorganisaatioista kuitenkin ainakin Axel Springer ja Associated Press ovat lyöneet OpenAI:n kanssa kättä päälle, jotta ne saavat osansa tekoälyjätin valtavista tuotoista ja pysyvät mukana muuttuvan tekoälymaailman menossa. 

(Muokattu 29.12. klo 13.15. Seuraukset konditionaalimuotoon)

Lue lisää: 

Suositellut

Uusimmat