Tekoäly-yritys xAI, jonka Tesla-miljardööri Elon Musk perusti vasta muutama kuukausi sitten, on julkaissut oman Grok-nimisen tekoälynsä, joka mallintaa Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille -kirjassa esiintyvää supertietokonetta.
Muskin lempikirjassa supertietokone valjastetaan löytämään oikea eksistentiaalinen kysymys, jonka vastaus selittäisi kaiken universumista. Grok voikin xAI:n mukaan vastata lähes mihin tahansa kysymyksiin ja myös antaa käyttäjälle oikeanlaisia kysymysehdotuksia.
Grok ei xAI:n mukaan kieltäydy yhtä helposti vastaamasta kysymyksiin, jotka ovat useimpien muiden suurten kielimallien algoritmien mukaan vaarallisia tai mauttomia. Lisäksi Grok on varustettu selkeästi muskmaisilla luonteenpiirteillä.
“Grok on suunniteltu vastaamaan kysymyksiin nokkelasti, ja sillä on kapinallisia piirteitä, joten älä käytä sitä, jos vihaat huumoria!” xAI kertoo verkkosivuillaan.
Yritys sanoo kehittäneensä Grokin vain kahdessa kuukaudessa, mikä voi enteillä merkittäviä parannuksia tämän toimintaan lähiviikkoina, etenkin käyttäjien lisääntyessä huomattavasti julkaisun jälkeen.
Tällä hetkellä xAI arvioi Grokin suorituskyvyn olevan parempi kuin OpenAI:n ilmaisen ChatGPT-3.5:n mutta heikompi kuin maksullisen ChatGPT-4:n. Yritys kuitenkin arvioi oman suuren kielimallinsa hyötyvän pääsystä Muskin omistaman X:n reaaliaikaiseen dataan, mikä voi kaventaa eroa ChatGPT-4:ään.
xAI kertoo kehittävänsä Grokia edelleen tehdäkseen siitä esimerkiksi tehokkaan tutkija-assistentin. Muskin muiden yritysten tapaisesti myös xAI sanoo tehtäväkseen ihmiskunnan hyödyn maksimoinnin tarjoamalla Grokin kaikille poliittisesta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta – kuitenkin lakia noudattaen.
xAI kertoo pidemmän aikavälin tavoitteekseen inhimillistä ymmärrystä lisäävien tekoälytyökalujen kehittämisen. Musk perusti xAI:n laajentaakseen ihmisten sekä ihmiskunnan kykyä ymmärtää maailmaa ja varmistaakseen turvallisen tekoälykehityksen tulevaisuuden.
Musk on ollut avoimesti katkera OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altmanin ja muiden Piilaakson teknologianerojen kanssa perustamansa OpenAI:n päätöksestä kaupallistaa suuri osa toiminnastaan esimerkiksi Microsoftin kanssa tehdyn miljardisopimuksen kautta.
Osaltaan xAI:n perustamiseen vaikutti varmasti Muskin halu näpäyttää ja näyttää, miten tekoälyä pitäisi kehittää ”oikealla tavalla”.
Grokin kyky horjuttaa OpenAI:n valta-asemaa on kuitenkin vielä hämärän peitossa. Varmennetut X-käyttävät voivat tosin jo xAI:n mukaan tehdä omia päätelmiään testaamalla Grokia täällä.