Facebookin emoyhtiö Meta myöntää keräävänsä kaikkien australialaisten aikuisten palveluiden käyttäjien julkisia kuvia, viestejä ja muuta dataa tekoälynsä kouluttamiseen. Yhtiö ei tarjoa käyttäjille mahdollisuutta kieltäytyä tästä tiedonkeruusta. Australiassa käyttäjille ei tarvitse antaa mahdollisuutta estää tietojensa käyttön tekoälyn kouluttamisessa.
Metan tietosuojajohtaja Melinda Claybaugh joutui vastaamaan Australian senaatin kuulemisessa kysymyksiin yhtiön tietojenkeruukäytännöistä. Kuulemisessa kävi ilmi, että ellei käyttäjä ole asettanut viestejään ja kuviaan yksityisiksi vuodesta 2007 lähtien, Meta on voinut käyttää niitä tekoälytuotteidensa kehittämiseen. Tämä koskee erityisesti julkisia postauksia Facebookissa ja Instagramissa.
Kesäkuussa Meta tiedotti käyttäjilleen Euroopassa ja Yhdysvalloissa, että heidän dataansa voidaan käyttää tekoälyn kouluttamiseen, mutta tarjosi eurooppalaisille mahdollisuuden kieltäytyä tietojensa käytöstä. Tämä johtuu EU:n tiukoista tietosuojalainsäädännöistä, jotka vaativat tarkkaa valvontaa yksityisyydensuojasta. Australiassa tällaista mahdollisuutta ei ole, koska maan lainsäädäntö ei edellytä sitä.
Claybaugh perusteli tietojen laajamittaista keräämistä sillä, että tekoälyn kouluttamiseen tarvitaan valtavia määriä dataa, jotta tuote olisi mahdollisimman tehokas ja turvallinen.
Australialaiset poliitikot ovat kuitenkin huolissaan siitä, että maan tietosuojalait ovat jääneet vanhentuneiksi. Senaattori David Shoebridge korosti, että jos Australia olisi ottanut käyttöön samanlaiset tiukat tietosuojalait kuin Euroopassa, australialaisten data olisi myös suojattu.
Tämä kehitys tapahtuu samalla kun Australian hallitus on luvannut ryhtyä toimenpiteisiin lasten suojelemiseksi sosiaalisen median haitoilta. Hallitus suunnittelee muun muassa tiukempia rajoituksia lasten pääsylle sosiaalisen median alustoille, mikä on herättänyt laajaa keskustelua siitä, kuinka paljon yksityisyydensuojaa ja käyttäjien oikeuksia tulisi vahvistaa.