Kazakstanissa vallinneet levottomuudet häiritsevät nyt myös Bitcoinin louhijoita. Keskiviikkona alkanut Internetkatkos vei verkkoyhteyden maailman toiseksi isoimmalta bitcoinin louhintamaalta. Bitcoinin hinta laski torstaina 43 000 dollarin alle ensimmäistä kertaa viime syyskuun jälkeen, kertoo CNBC.
Kazakstanin levottomuudet alkoivat nopeasti sen jälkeen, kun maan polttoaineiden hinnat nousivat äkillisesti. Vastauksena protesteihin Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev määräsi valtion telepalvelujen tarjoajan sulkemaan maan verkkoyhteyden, jotta protestoijien kommunikointi hidastuisi.
Samalla arviolta 15 prosenttia maailman bitcoinin louhijoista menetti verkkoyhteyden, kertoo kryptovaluuttayhtiö Foundryn louhimisesta vastaava johtaja Kevin Zhang. Ja kuten kazakstanilainen louhija Didar Bekbau twiittasi: ”Ei Internetiä, joten ei louhintaa”.
Internet palautettiin hetkellisesti maahan, mutta internetin vapaata käyttöä mittaavan NetBlocksin datan perusteella vain noin viisi prosenttia maan aktiivisesti käytetyistä verkkolaitteista on yhteydessä verkkoon.
Vajaa vuosi sitten Kiina karkotti maastaan kaikki kryptolouhijat. Moni haki turvapaikkaa Kiinan naapurimaasta Kazakstanista, joka tuottaa myös valtavasti energiaa ja on siten optimaalinen energiaintensiiviselle louhinnalle. Kazakstanin energiantuotanto perustuu vahvasti kivihiileen, mikä tekee louhinnasta erityisen kovapäästöistä.
Viimeisimmät vastoinkäymiset saattavat kuitenkin johtaa siihen, että useat louhijat muuttavat Yhdysvaltoihin välttääkseen häiriöitä tulevaisuudessa. Yhdysvalloista on tullut nopeasti suosittu louhintakeskus, sillä maan energianlähteet ovat edullisia ja usein myös uusiutuvia.
Kysymys on nyt siitä, onko Yhdysvalloilla tilaa ottaa uusia louhijoita maahansa. Mikäli useat louhijat muuttavat länsimaihin, voisi luvassa olla suurempia keskusteluja bitcoinin hiilijalanjälkeen liittyen.
Kuva Dmitry Demidko Unsplash