Kunnostettujen iPhone-puhelinten myyntiin keskittynyt suomalainen Swappie sai 108 miljoonan euron rahoituksen. Kyseessä on yhtiön suurin rahoituskierros tähän mennessä.
Nykyaikaiset älypuhelimet kestävät käytössä ja ovat käyttökelpoisia useammallekin käyttäjälle. Yleensä akun vaihtamisella puhelimet saavat reilusti lisää käyttöikää. Swappie on löytänyt puhelinten kiertotaloudesta oman markkinarakonsa ja yhtiö kasvaa erittäin vauhdikkaasti. Liikevaihto kasvoi vuonna 2020 yli 220 prosenttia edellisvuodesta yhteensä 97 miljoonaan euroon. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 31 miljoonaa euroa.
Käytettyjen ja kunnostettujen älypuhelinten kokonaismarkkinan ennustetaan kasvavan yli kymmenen prosenttia vuodessa ainakin vuoteen 2027 saakka.
Nyt saadulla rahoituksella yhtiö aikoo jatkaa kasvutarinaansa Euroopassa.
”Swappie aikoo vahvistaa sijoituksen turvin johtajuuttaan kunnostettujen iPhone-puhelinten markkinoilla Euroopassa. Meille tärkeimpänä tavoitteena on vauhdittaa kasvua nykyisillä markkina-alueilla Euroopassa ja vastata lähivuosina kasvavaan kysyntään laajentumalla edelleen”, sanoo Swappien perustaja ja toimitusjohtaja Sami Marttinen.
Swappien tavoitteena on olla kunnostettujen älypuhelinten Euroopan johtaja ja kasvaa niissä 15 Euroopan maassa, joissa sillä on nykyisin toimintaa – erityisesti Italiassa ja Saksassa.
Sijoittajat uskovat Swappien kasvuun, koska käytettyjen puhelinten kunnostaminen ja myynti vastaa tämän päivän kestävän kehityksen ja kiertotalouden tarpeisiin.
Älypuhelinten ennustetaan tuottavan vuonna 2022 yhteensä 146 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Päästöistä 83 prosenttia muodostuu 1,4 miljardin uuden älypuhelimen valmistuksesta, kuljetuksesta ja ensimmäisen vuoden käytöstä. Älypuhelimien käytön pidentäminen yhdellä ylimääräisellä vuodella laskisi hiilidioksidipäästöjä yli 2 miljoonalla tonnilla.
”Ihmiset etsivät tänä päivänä uusia keinoja hiilijalanjälkensä pienentämiseen. Oikean älypuhelimen valinta on yksi tapa vaikuttaa. Kaikkihan me haluamme parasta mahdollista teknologiaa, mutta sen ei aina tarvitse maksaa maltaita”, toimitusjohtaja Marttinen sanoo.