Kokoomuksen kansanedustaja ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnell peräänkuuluttaa teknologiastrategian nostamista mukaan poliittisiin linjanvetoihin.
Limnellin mukaan erityisesti kvanttilaskennan vaikutukset tulevat lähivuosina koskettamaan jokaisen suomalaisen arkea vähintään yhtä paljon kuin tekoälyn kehitys viime vuosina. Siksi hän peräänkuuluttaa teknologisen kehityksen poliittista ohjausta.
Varsinkin kvanttimekaniikan hyödyntämisessä on tulevina vuosina valtava potentiaali. IT Insiderin artikkelin mukaan Suomessa tehdään jo todella paljon arvokasta tutkimustyötä.
”Kansainvälisesti kvanttiteknologian tutkimus on jo palkittu Nobelin palkinnolla, mutta Suomessa törmää edelleen toivomuksiin ‘uudesta Nokiasta’. Todellisista tulevaisuudenteknologioista puhutaan valitettavan vähän”, sanoo Limnell.
Maailmanlaajuisesti kvanttiteknologian kehitykseen käytetään tällä hetkellä kymmenen kertaa enemmän valtiollisia investointeja kuin yksityisiä investointeja. Tämän merkitys on kaksijakoinen. “Ensinnäkin teknologian suurvallat Kiina ja Yhdysvalllat ovat havainneet kvanttiteknologian potentiaalin. Toiseksi se kertoo myös siitä, ettei kvanttiteknologiaa voi kehittää ilman merkittäviä kansallisia resursseja. Siksi sitä pitää Suomessakin ohjata poliittisesti”, Limnell sanoo.
”Mitä paremmin osaamme kvanttiteknologiaa hyödyntää, sitä parempi elintasomme tulee olemaan”, Limnell korostaa.
EU on määritellyt kvanttilaskennan yhdeksi neljästä kriittisestä teknologiasta. Kriittisillä teknologioilla tarkoitetaan sellaisia teknologioita, joilla on mahdollisuus merkittävästi muuttaa yhteiskuntaamme – mutta joiden väärinkäyttöön meidän on myös varauduttava.
Näitä innovaatioita olisi syytä Limnellinm mukaan tarkastella myös kansallisella tasolla.
”Haluammeko ainoastaan varautua uhkiin ja tyytyä kansainväliseen sääntelyyn niiden torjumiseksi, vai haluammeko hyödyntää uuden teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet ja tehdä sen mukaista suomalaista teknologiapolitiikkaa?”, Limnell kysyy.
Globaalisti kvanttiteknologiainvestoinnit olivat viime vuonna jo 30 miljardia dollaria, eli yhtä paljon kuin tekoälyinvestoinnit viisi vuotta aiemmin.
“Mitä paremmin osaamme kvanttiteknologiaa hyödyntää, sitä parempi tulee elintasomme olemaan. Teknologiset innovaatiot kun eivät ole itseisarvo, vaan väline. Ja sillä välineellä tehdään ihmisistä terveempiä ja onnellisempia, sekä yhteiskunnista sivistyneempiä ja turvallisempia”, Limnell päättää.
Kuvaaja: Kimmo Falck