Investoinnit datakeskuksiin kaksinkertaistuivat vuonna 2021
Hyperskaalaavat yritykset ja pilvipalveluiden kasvava suosio pitää datakeskusinvestoinnit kasvussa myös jatkossa.
IT Insider toimitus
20.6.2022

Kansainväliset investoinnit datakeskuksiin viime vuonna olivat kaksinkertaiset edellisvuoteen verrattuna. Investoinnit kasvoivat vuoden 2020 24,4 miljardista dollarista 59,5 miljardiin dollariin vuonna 2021.

Tulos selviää asianajotoimisto DLA Piperin tekemästä tutkimuksesta. Epätavallisen voimakkaan kasvun odotetaan jatkuvan myös tänä vuonna. Kesäkuuhun 2022 mennessä datakeskuksiin on tehty 41 investointia, joiden arvo on yhteensä 21,3 miljardia dollaria. Luvussa on kasvua yli 100 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. 45 prosenttia datakeskusten kehitysyhtiöistä, 56 prosenttia luotontarjoajista ja 67 prosenttia pääomasijoittajista suunnittelee sijoittavansa neljään tai useampaan datakeskusprojektiin seuraavaan 24 kuukauden aikana.

Kasvu johtuu hyperskaalaavien yritysten, kuten Facebook, Google ja Microsoft, kasvusta. Niiden menestystä on vauhdittanut meneillään oleva yritysten siirtyminen pilvipalveluiden käyttäjiksi, jota koronapandemia on vain kärjistänyt.

Investoinnit datakeskuksiin kohdistuvat pääasiassa Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, mutta tulevaisuudessa kasvua odotetaan eniten Aasian ja Tyynenmeren alueelta. Vaikka 70 prosenttia tutkimukseen vastanneista henkilöistä piti Yhdysvaltojen datakeskusten vahvuuksia yliarvostettuina, maassa on lähes puolet hyperskaalaavien yritysten kapasiteetista ja suurin datakeskusprojektien määrä.

Investoinneissa iso merkitys on energiaturvallisuudella. 90 prosenttia pääomasijoittajista, 89 prosenttia kehitysyhtiöistä ja 85 prosenttia luotontarjoajista on valmis investoimaan enemmän paikkaan, jossa on hyvä ja kustannustehokas sähkönsaatavuus.

Kaasun ja sähkön hinta on noussut kansainvälisesti viimeisen 12 kuukauden aikana. Sillä on suuri vaikutus datakeskusten käyttökustannuksiin. Aasian ja Tyynenmeren alueen vastaajista 98 prosenttia on valmis maksamaan lisähintaa energiaturvallisuudesta. Eurooppalaista vastaajista 82 prosenttia ja yhdysvaltalaisista 80 prosenttia on suostuvainen lisähintaan.

Aasian ja Tyynenmeren alueen positiivisempi suhtautuminen lisähintaan on seurausta sähkökatkoksista, jotka ovat kiusanneet aluetta viime vuoden jälkipuoliskolla.

Luvut on julkaistu kansainvälisen lakitoimiston DLA Piperin kesäkuussa julkaisemassa raportissa The meteoric rise of the data centre: Key drivers behind global demand. Tutkimukseen osallistui 100 pääomasijoittajaa, luotontarjoajaa ja kehitysyhtiötä 24 maasta.

Suositellut

Uusimmat