Nvidia julkaisi vuoden alussa mallin, joka pyrkii antamaan humanoidiroboteille kyvyn ymmärtää maailmaa ja suunnitella toimiaan. Yrityksen toimitusjohtaja Jensen Huangin mukaan robotiikka on lähestymässä uutta läpimurtoa.
“ChatGPT:n kaltainen ilmiö on tulossa. Maailmaa selittävät mallit ovat elintärkeitä kehittyneiden robottien ja autonomisten ajoneuvojen kehittämiseen samoin kuin suuret kielimallit [ovat elintärkeitä chatbottien toiminnalle]”, Huang sanoi tammikuussa.
Maailmaa selittävät mallit (world foundation models, WFM) käyttävät erilaisia datalähteitä, kuten kuvia, videoita ja liiketietoa, erilaisten vuorovaikutusten simulointiin. Nämä WF-mallit oppivat fysikaalisia lakeja ja eri tilanteissa odotettavia tapahtumaketjuja.
WF-mallien kehityksen odotetaan lisäävän robottien autonomiaa merkittävästi jo lähivuosina.
“Humanoidirobotit yllättävät kaikki sillä, kuinka uskomattoman hyviä ne ovat”, Huang sanoo.
Käytännön sovellukset lähestyvät
Robotiikan alan johtavat yritykset, kuten Boston Dynamics ja Figure AI, pyrkivät kehittämään robottien älyllisiä valmiuksia kuumeisesti. Päättelykyky antaisi roboteille valmiudet laatia suunnitelmia, joita ne voisivat toteuttaa fyysisesti.
Älykkään robotiikan lupaavimpiin sovelluskohteisiin lukeutuvat muun muassa siivoaminen, asiakaspalvelu ja kirurgia. Kirurgiset robotit kykenevät tekemään jo nyt monia operaatioita lääkäreitä tarkemmin.
Käytännön hyötyjen odotetaan saapuvan monille uusille aloille jo 2020-luvun lopussa, kun WFM-kehitys luo pohjan mukautuvalle robotiikalle.
Organisaatioiden onkin syytä pohtia etukäteen, miten autonomista robotiikkaa voisi hyödyntää omassa toiminnassaan.
Valmistautuminen helpottaa tulevaisuutta
Uuden teknologian käyttöönotto vaatii ennakointia, koska robotiikan integroiminen työtehtäviin on monimutkainen prosessi. Monissa tapauksissa robottien työtehtävät täytyy määritellä tarkasti jo kouluttamista varten.
Esimerkiksi siivousrobotin on osattava tunnistaa, miten erilaiset tahrat puhdistetaan eri pinnoilta, mikä vaatii spesialisaatiota.
Lisäksi täytyy suunnitella, miten integraatio olemassa olevaan järjestelmään toteutetaan.
Asiantuntijoiden mukaan kyse ei ole suinkaan vain yhden tehtävän automatisoinnista, vaan kokonaisvaltaisten ekosysteemien rakentamisesta. Älykkäät robotit työskentelevät tulevaisuudessa sekä toistensa että ihmisten kanssa.
Tällä hetkellä robotit maksavat yhä kymmeniä tuhansia euroja. Hinnat pysyvät luultavasti korkeina (yli 20 000 euron) myös tuotantomäärien kasvaessa.
Tästä huolimatta ekonomiset mahdollisuudet ovat kiistattomat: Jos robotti kykenee tuottamaan toiminnallaan lisäarvoa, se voi maksaa itsensä nopeasti takaisin väsymättömyydellään.
Samalla yhteiskunnan on pohdittava, mikä robottien rooli on tulevaisuuden työelämässä ihmisten rinnalla. Mihin ihmiset tuovat eniten korvaamatonta lisäarvoa? Sama kysymys on noussut esiin myös tietotyön alalla.