Historiallinen hetki: Yhdysvallat allekirjoitti ensimmäisen kansainvälisen tekoälysopimuksen
Sopimuksen allekirjoittaneet maat sitoutuvat suojelemaan yhteiskunnan perusarvoja tekoälyn aiheuttamilta riskeiltä.
Max Lehtinen
06.9.2024

Euroopan unioni ja yhdeksän maata ovat sitoutuneet noudattamaan Euroopan neuvoston ohjetta, joka pyrkii ennaltaehkäisemään tekoälyjärjestelmien aiheuttamia yhteiskunnallisia ongelmia. 

Kyseessä on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, jolla pyritään varmistamaan, ettei tekoälyjärjestelmien käyttö heikentäisi yhteiskunnan perusrakenteita. 

Sopimus avattiin allekirjoitettavaksi torstaina 5.9.2024 Liettuan Vilnassa järjestetyssä kokouksessa. Sopimus ei pyri ottamaan kantaa kaikentyyppisten tekoälyjärjestelmien kehitykseen ja käyttöön. 

Ohjeen tarkoituksena on sen sijaan tarjota tapoja säädellä järjestelmiä, joilla on potentiaalia vaikuttaa länsimaisiin perusarvoihin: ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen. 

Käytännössä allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat luomaan ja suojelemaan järjestöjä, käytäntöjä ja instituutioita, jotka pyrkivät ehkäisemään tekoälyn yllä mainituille arvoille aiheuttamia riskejä. 

Euroopan unionin oma sitoutuminen sopimukseen on toistaiseksi ratifioimatta. Sen jäsenmaat eivät ole siis hyväksyneet vielä sopimusta.  

Euroopan unionin lisäksi sopimuksen allekirjoittivat Andorra, Georgia, Islanti, Norja, Moldova, San Marino, Iso-Britannia, Israel ja Yhdysvallat. 

Maailman merkittävimmät tekoälymaat ovat tällä hetkellä Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Ohjeen laatinut Euroopan neuvosto on 46 jäsenmaan yhteistyöjärjestö, joka suojelee ihmisoikeuksia ja yhteiskunnallista kehitystä.

Suositellut

Uusimmat