Meta julkaisi eilen Yhdysvalloissa ja Kanadassa uuden kaverit-syötteen, joka keskittyy vain käyttäjän ystäviin liittyvään sisältöön.
Aiempi versio kaverit-syötteestä on sisältänyt kaveripyyntöjä ja -ehdotuksia, mutta nyt se sisältää kaveriehdotuksien lisäksi ystävien tarinoita, lyhytvideoita, postauksia ja syntymäpäiväilmoituksia.
Metan uusi siirto pyrkii vastaamaan uudenlaiseen kysyntään sosiaalisen median markkinoilla. Esimerkiksi Forbesin mukaan käyttäjien “sosiaalisesta väsymyksestä” kumpuavat tarpeet lisäävät yksinkertaisten ja aitoja yhteyksiä tukevien alustojen kysyntää.
Käyttäjät kaipaavat medioissa enemmän henkilökohtaisuutta ja vähemmän passiivista kulutusta, Forbes analysoi.
Tällaisen tarpeen tyydyttämiseen somealustoja ei kuitenkaan ole luotu. Esimerkiksi TikTok on tunnetusti monella tapaa henkilökohtaisuuden vastakohta. Syöte täyttyy tuntemattomien ihmisten tekemistä videoista, ja huomio keskittyy alustalla hyvin epätasaisesti suosituimpiin sisällöntuottajiin.
Facebookin kaverit-syötteen uudistaminen kuvaa hyvin sitä, miten somejätit reagoivat pikkuhiljaa muuttuvaan maailmaan. Vaikka uusi ominaisuus on toistaiseksi saatavilla vain Pohjois-Amerikassa, kokeilun menestyksellä voi olla merkittäviä seurauksia.
Vastaavia syötteitä saatetaan nähdä myös muilla alustoilla, kuten Metan Instagramissa ja Threadsissa. Rajoitettu julkaisu on mainio tapa Metalle testata uuden syötteen menestystä ennen laajempaa käyttöönottoa.
Facebook on pyrkinyt vastaamaan käyttäjien muuttuviin mieltymyksiin myös lähiyhteisön uutisiin keskittyvällä syötteellä, joka julkaistiin lokakuussa 2024.
Sosiaalinen media etsii uutta paikkaansa
Myös muilla suosituilla alustoilla, kuten Instagramissa ja TikTokissa, on nähty lähivuosina muutoksia. Ne tukevat nykyään niin kutsuttuja “tarinoita”, jotka ovat käyttäjien tekemiä matalan kynnyksen postauksia.
Tarinat eivät päädy yleiseen algoritmisyötteeseen, vaan ne on yhdistetty vain henkilöiden profiileihin. Nämä postaukset poistuvat tyypillisesti 24 tunnin kuluttua.
Muuttuvasta maailmasta kertoo myös vuonna 2020 julkaistun BeRealin saama suosio. Autenttisuuteen keskittyvällä alustalla on tällä hetkellä noin 22 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää.
Sovellus tukee aidompia yhteyksiä muun muassa postausten määrän rajoittamisella. BeRealissä on myös määritetty kuvapostauksille omat aikaikkunansa, jotka avautuvat joka päivä satunnaiseen aikaan. Tämä tekee etukäteen suunniteltujen postausten tekemisestä hyvin epäkäytännöllistä.
Muskin johdolla X on satsannut aiempaa pidempien videoiden tukemiseen ja käyttäjien välisiin live-keskusteluihin. Nämä mahdollistavat merkityksellisempiä interaktioita.
Voi olla, että tulevaisuudessa alustat tarjoavat lisää vastaavia ominaisuuksia käyttäjien tarpeisiin vastaamiseksi.
Muuttuva maailma – mutta samat vanhat pelurit
On selvää, että sosiaalisen median kenttä on muuttumassa. Epäselvää kuitenkin on, miten maailman suurimpien somejättien bisnesmallit sopeutuisivat vähemmän algoritmiseen tai vähemmän koukuttavaan aikakauteen.
Somejättien tulot perustuvat vahvasti siihen, että käyttäjät viettävät alustoilla mahdollisimman paljon aikaa ja kuluttavat paljon sisältöä.
Mainosten kohdentaminen vaikeutuu, jos algoritmien merkitys pienenee ja yhteisöjen merkitys kasvaa. Vähemmän koukuttava käyttökokemus ei ole siis somejättien toive.
Voikin hyvin olla, että somejättien tekemät muutokset ovat vain pyrkimys vähentää hieman painetta kattilasta ennen kuin käyttäjien tyytymättömyys kasvaa liian suureksi.
Suurempi muutos toteutuu luultavasti vasta, kun BeRealin kaltaiset uudet tekijät saavat todellista jalansijaa markkinoilla. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty.