EU:n turvallisen tekoälyn periaatteet ottavat tuulta alleen – ainakin teoriassa
Yli sata yritystä, esimerkiksi Google ja OpenAI, on sitoutunut EU:n periaatteisiin tekoälyn kestävästä kehityksestä ja käyttöönotosta.
Max Lehtinen
26.9.2024

Euroopan komissio on julkaissut listan yli sadasta yrityksestä, jotka ovat allekirjoittaneet komission määrittämät “vapaaehtoiset sitoutumukset” tekoälyn turvalliseen kehittämiseen ja käyttöönottoon liittyen.

Allekirjoittaneisiin lukeutuvat muun muassa Nokia sekä monet yhdysvaltalaiset teknologiajätit, kuten OpenAI, Google ja Microsoft. 

Vapaaehtoiset sitoumukset mukailevat EU:n tekoälylakia, joka astui voimaan 1.8.2024. 

Laki ei kuitenkaan velvoita eurooppalaisilta yrityksiltä määräysten mukaan toimimista välittömästi. Tämä sai EU:n julkaisemaan lain perusperiaatteista vapaaehtoisen viitekehyksen, joka motivoisi yrityksiä aloittamaan sääntöjen noudattamisen ajoissa.

Uuden viitekehyksen tarkoituksena on erityisesti lisätä keskustelua ja tiedonjakoa tekoälyn vaaroista paitsi julkisessa mediassa myös yksityisesti yritysten välillä. 

Sopimuksen allekirjoittaneet yritykset sitoutuvat täyttämään vähintään kolme vaatimusta tekoälyn käyttöönotossa ja kehityksessä. Allekirjoittaneet sitoutuvat:

  1. luomaan tekoälystrategian, jolla edistetään tekoälyn käyttöönottoa organisaatiossa ja pyritään noudattamaan tekoälylakia tulevaisuudessa.
  2. tunnistamaan ja luokittelemaan korkean riskin tekoälyjärjestelmät EU:n tekoälylain mukaisesti.
  3. lisäämään ymmärrystä tekoälystä yrityksessään, jotta eettinen ja vastuullinen tekoälyn käyttö ja kehittäminen varmistettaisiin.

Komissio julkaisi myös pitkän listan ”potentiaalisia lupauksia”, joista moni oli mukana viitekehyksen alkuperäisessä luonnoksessa mutta kohtasivat teknologiayrityksiltä vastustusta. 

Yli puolet allekirjoittaneista yrityksistä suostuivat EU:n mukaan vähimmäisvaatimusten lisäksi ainakin yhteen potentiaaliseen lupaukseen.

Sopimuksen allekirjoittaminen ei velvoita yrityksiä juridisesti mihinkään. Kyseessä onkin lähinnä markkinointitemppu, josta hyötyvät sekä EU että allekirjoittaneet yritykset. 

EU kuitenkin toivoo yritysten raportoivan vaatimusten täyttymisestä vuoden päästä. Tällöin journalistit ja muut asiasta kiinnostuneet voivat arvioida lupausten toteutumista kriittisesti, mikä lisää yritysten painetta tehdä muutoksista konkreettisia ja läpinäkyviä.

Uuden tekoälysopimuksen allekirjoittaneiden joukosta puuttuvat esimerkiksi Meta ja ranskalainen tekoälyjätti Mistral. Yritykset ovat kritisoineet EU:n tuoretta tekoälylakia vuolaasti. Myös Anthropic ja Nvidia jättivät sopimuksen allekirjoittamatta.

Suositellut

Uusimmat