EU on arvioimassa huipputeknologian riskejä – luvassa voi olla lisää vientivalvontaa
EU:n mukaan suurimman riskin eurooppalaiselle turvallisuudelle luovat teknologian saralla korkeatasoiset puolijohteet, tekoäly sekä kvantti- ja bioteknologia.
Max Lehtinen
05.10.2023

EU:n komissio kehottaa jäsenvaltioitaan suorittamaan riskiarviointeja huipputeknologian osalta kuluvan vuoden loppuun mennessä, komissio kertoo uudessa suosituksessaan

Komissio haluaa aloittaa yhteiset riskiarvioinnit jäsenvaltioiden kanssa “asianmukaisilla asiantuntijafoorumeilla” mahdollisimman pian. 

Komission mukaan se saattaa tehdä riskiarvioinnin ja tekniikan aloilta saatujen lisätietojen perusteella “lisäaloitteita” kevääseen 2024 mennessä, mikä voi tarkoittaa viennin tai investointien rajoittamista kolmansiin maihin, kuten Kiinaan.

Suositus on jatkoa komission tänä kesänä julkaisemalle Euroopan taloudellisen turvallisuuden strategialle, jossa tiukennettiin Kiinan ja Venäjän kaltaisten maiden sotilaalliseen käyttöön soveltuvan teknologian viennin valvontaa.

EU pyrkii strategiallaan vähentämään Euroopan talouteen kohdistuvia riskejä maailmanpolitiikan jännitteiden lisääntyessä.

Nyt Euroopan komissio suosittelee, että jäsenvaltiot suorittaisivat riskinarviointeja mahdollisimman pian ainakin näillä neljällä teknologia-alalla: kehittyneet puolijohteet, tekoäly sekä kvantti- ja bioteknologia.

Komission mukaan kriteereinä kriittisten teknologioiden valitsemiseen käytettiin niiden huomattavaa potentiaalia lisätä yhteiskunnan suorituskykyä eri osa-alueilla, merkitystä sotilas- ja siviilisektorilla sekä käyttömahdollisuuksia ihmisoikeusrikkomuksissa. 

EU on aiemmin tehnyt riskiarvion esimerkiksi 5G-verkkojensa turvallisuudesta, minkä jälkeen EU-maat rajoittivat kiinalaisomistuksessa olevien yritysten, kuten Huawein ja ZTE:n, valmistamien laitteiden käyttöä verkoissaan. 

Komissio kuitenkin painottaa, ettei tutkinnassa ole ennakko-oletuksia mitään maata kohtaan. 

”Riskinarviointi on luonteeltaan objektiivinen, eikä sen tuloksia tai jatkotoimenpiteitä voida tässä vaiheessa ennakoida”, komissio toteaa.


Kuva: Christian Lue

Suositellut

Uusimmat