EU jatkaa regulaatiovoittojen tiellä: Apple nöyrtyi avaamaan lähimaksuteknologiansa kilpailijoille
EU:n monta vuotta kestänyt menettely Apple Payn monopoliaseman korjaamiseksi sai vihdoin ratkaisun.
Max Lehtinen
11.7.2024

Euroopan komissio on hyväksynyt Applen lupaukset sen lähimaksuteknologian avaamisesta kehittäjille, komissio ilmoitti tänään. 

Apple välttää täten näiltä osin EU:n kurinpitomenettelyn epäreiluista liiketoimintakäytännöistään. 

Applella on komission mukaan heinäkuun 25. päivään asti aikaa tarjota kehittäjille alusta, jonka kautta he voivat alkaa hyödyntämään Applen induktioavusteista NFC-teknologiaa sovelluksissaan.

Tärkein käyttökohde löytynee pankki- ja lompakkosovelluksien lähimaksutoiminnallisuudesta, vaikka muitakin sovelluskohteita on.

Tärkeä yksityiskohta tapauksessa on, ettei NFC-teknologia ole suojattu tai yksityinen teknologia, mikä tekee siitä EU:n näkökulmasta vapaata riistaa kilpailulle ja innovaatiolle.

Applen NFC-teknologiaa voi hyödyntää lähimaksun lisäksi erinäisten yhteensopivien laitteiden, kuten autojen tai skootterien avaamiseen, lukitsemiseen ja käynnistämiseen.

Applen digitaalisella avaimella voi avata vaikkapa oman kotioven tai rekisteröityä työpaikalla läsnäolevaksi. 

Komissio on ollut jo pitkään tietoinen, että Apple on hyväksikäyttänyt sen asemaa ja evännyt kilpailevilta kehittäjiltä pääsyn iOS-laitteiden lähimaksutoimintoon. Se esitti jo toukokuussa 2022 huolensa Applen määräävästä asemasta lähimaksuteknologian markkinoilla.

Komissio ja Apple pyrkivät pitkään löytämään ratkaisun ongelmaan yhdessä. 

Applen viimein tammikuussa 2024 ehdottamat muutokset eivät kuitenkaan kelvanneet EU:lle sellaisinaan. 

Komission tuoreen tiedotteen mukaan Apple on sittemmin regulaatiopaineen alla hyväksynyt EU:n tammikuun jälkeen asettamat vaatimukset, jotka on laadittu yhteistyössä kolmansien osapuolien, kuten pankkien ja kehittäjien kanssa. 

Apple joutuukin nyt luomaan (EU:ssa toimiville) kilpailijoilleen reilut puitteet Apple Payn toiminnallisuuksia vastaavien lähimaksutoimintojen kehitystä varten. Applen on myös tehtävä oletusmaksusovelluksen vaihtamisesta mahdollisimman helppoa. 

Kehittäjät voivat lisäksi hyödyntää iOS-käyttäjien laitteilleen asettamia salasanoja, Face ID:tä ja Touch ID:tä maksajan henkilöllisyyden varmennuksen apuna. 

Viimeiseksi ehdokseen EU stipuloi, että Applen on lyhennettävä aikaikkunaa, jonka kuluessa riitatilanteet tulee ratkaista. Teknologiajäteille tyypillisesti Applella on taipumus hidastella byrokraattisten prosessien kanssa, kun se sitä itseään hyödyttää.

Suositellut

Uusimmat