EU arvioi uudelleen Applea, Googlea ja Metaa koskevia tutkintoja
Trumpin toisen kauden aloitus lisää painetta myös EU:ssa. Uudelleenarvioinnin seurauksena tutkintoja voidaan supistaa.
IT Insider toimitus
14.1.2025

Euroopan komissio on aloittanut uusintakäsittelyn teknologiajättejä Applea, Googlea ja Metaa koskevissa tutkimuksissa, kertoo Financial Times. Päätös koskee kaikkia maaliskuun 2024 jälkeen käynnistettyjä tutkimuksia, jotka liittyvät EU:n digitaalisten markkinoiden sääntelyyn.

FT:n haastattelemien komission edustajien mukaan arviointi voi johtaa siihen, että tutkintojen laajuutta supistetaan tai niitä muutetaan. Päätökset ja mahdolliset sakot jäädytetään tarkastelun ajaksi, mutta tekninen työ jatkuu.

EU:n toimet liittyvät ainakin ajallisesti Donald Trupin toisen presidenttikauden alkuun. Useat yhdysvaltalaiset teknologia-alan toimijat ovat pyytäneet Trumpia puuttumaan EU:n sääntelyyn, jota ne pitävät ylikireänä.

Esimerkiksi Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on vedonnut Trumpiin, jotta hän estäisi EU:ta sakottamasta yhdysvaltalaisia teknologiayrityksiä. Zuckerberg kritisoi myös EU:n toimintaa, joka hänen mukaansa on johtanut 30 miljardin dollarin sakkoihin viimeisen 20 vuoden aikana.

EU:n digitaalisten markkinoiden laki (DMA) ja digitaalisten palvelujen laki (DSA) ovat olleet keskeisiä työkaluja suurten teknologiayritysten valvonnassa. DMA:n tarkoituksena on ehkäistä markkinoiden väärinkäyttöä, kun taas DSA keskittyy verkkosisältöjen sääntelyyn.

Näiden lakien nojalla EU tutkii muun muassa Googlen sovelluskauppaa, Applen iOS-käyttöjärjestelmän yhteensopivuutta ja Metan henkilötietojen käyttöä mainonnassa.

EU:n teknologiasääntelyä johtaneet Margrethe Vestager ja Thierry Breton jättivät komission marraskuussa. Tämä on herättänyt huolta siitä, että teknologiasääntelyyn liittyvät prioriteetit saattavat muuttua.

Europarlamentaarikko Stephanie Yon-Courtin vaatii komissiota pitämään kiinni sääntöjen täytäntöönpanosta. Hänen mukaansa EU:n digitaalisten markkinoiden sääntelyä ei saa vaarantaa diplomaattisten suhteiden vuoksi.

EU:n komissio vakuutti olevansa sitoutunut sääntöjen tehokkaaseen toimeenpanoon. Komission mukaan tutkintojen kesto johtuu niiden monimutkaisuudesta ja tarpeesta varmistaa oikeudellinen kestävyys.

Uudelleenarvioinnin odotetaan valmistuvan lähikuukausina.

Suositellut

Uusimmat