Euroopan komissio on aloittanut uusintakäsittelyn teknologiajättejä Applea, Googlea ja Metaa koskevissa tutkimuksissa, kertoo Financial Times. Päätös koskee kaikkia maaliskuun 2024 jälkeen käynnistettyjä tutkimuksia, jotka liittyvät EU:n digitaalisten markkinoiden sääntelyyn.
FT:n haastattelemien komission edustajien mukaan arviointi voi johtaa siihen, että tutkintojen laajuutta supistetaan tai niitä muutetaan. Päätökset ja mahdolliset sakot jäädytetään tarkastelun ajaksi, mutta tekninen työ jatkuu.
EU:n toimet liittyvät ainakin ajallisesti Donald Trupin toisen presidenttikauden alkuun. Useat yhdysvaltalaiset teknologia-alan toimijat ovat pyytäneet Trumpia puuttumaan EU:n sääntelyyn, jota ne pitävät ylikireänä.
Esimerkiksi Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on vedonnut Trumpiin, jotta hän estäisi EU:ta sakottamasta yhdysvaltalaisia teknologiayrityksiä. Zuckerberg kritisoi myös EU:n toimintaa, joka hänen mukaansa on johtanut 30 miljardin dollarin sakkoihin viimeisen 20 vuoden aikana.
EU:n digitaalisten markkinoiden laki (DMA) ja digitaalisten palvelujen laki (DSA) ovat olleet keskeisiä työkaluja suurten teknologiayritysten valvonnassa. DMA:n tarkoituksena on ehkäistä markkinoiden väärinkäyttöä, kun taas DSA keskittyy verkkosisältöjen sääntelyyn.
Näiden lakien nojalla EU tutkii muun muassa Googlen sovelluskauppaa, Applen iOS-käyttöjärjestelmän yhteensopivuutta ja Metan henkilötietojen käyttöä mainonnassa.
EU:n teknologiasääntelyä johtaneet Margrethe Vestager ja Thierry Breton jättivät komission marraskuussa. Tämä on herättänyt huolta siitä, että teknologiasääntelyyn liittyvät prioriteetit saattavat muuttua.
Europarlamentaarikko Stephanie Yon-Courtin vaatii komissiota pitämään kiinni sääntöjen täytäntöönpanosta. Hänen mukaansa EU:n digitaalisten markkinoiden sääntelyä ei saa vaarantaa diplomaattisten suhteiden vuoksi.
EU:n komissio vakuutti olevansa sitoutunut sääntöjen tehokkaaseen toimeenpanoon. Komission mukaan tutkintojen kesto johtuu niiden monimutkaisuudesta ja tarpeesta varmistaa oikeudellinen kestävyys.
Uudelleenarvioinnin odotetaan valmistuvan lähikuukausina.