Hongkongilaisen monikansallisen yhtiön taloushallinnon työntekijä huijattiin maksamaan 200 miljoonaa Hong Kongin dollaria eli noin 23,7 miljoonaa euroa tempussa, jossa hyödynnettiin deepfake-videoita videopalaverissa. Asiasta kertooo CNN. Hong Kongin poliisi ei paljasta yrityksen nimeä ei kerrota asian arkaluontoisuuden vuoksi.
Tässä tapauksessa kaikki muut palaverin osallistujat olivat deepfake-teknologialla tehty. Ne näyttivät ja kuulostivat työntekijän kollegoilta ja yhtiön talousjohtajalta, mikä sai hänet vakuuttuneeksi siitä, että miljoonien maksu on hyväksyttävää tehdä.
Huijaus lähti liikkeelle perinteisellä kalastelusähköpostilla, jossa väitettiin, että yrityksen Isossa Britanniassa asuva talousjohtaja pyysi rahoja. Työntekijä epäili välittömästi huijausta, koska ”johtaja” pyysi niin suurta salaista rahansiirtoa. Epäilykset kuitenkin haihtuivat etäkokouksen aikana.
Huijaus paljastui kuin työntekijä varmisti rahansiirron yksityiskohtia myöhemmin yrityksen pääkonttorista. Hong Kongin poliisi puolestaan on tehnyt ensimmäisiä pidätyksiä rikoksen osalta.
Tapaus on vain yksi esimerkki, miten tekoälyn mahdollistama deepfake-teknologia voi tuoda uusia riskejä ihmisille ja organisaatioille. Toinen esimerkki on pop-megatähti Taylor Swift, josta tekoälyllä tehdyt alastonkuvat ovat levinneet muun muassa somepalvelu X:ssä, kunnes niiden levittämistä rajoitettiin teknisesti.