TSMC ja sen hollantilainen sirulaitteiden toimittaja ASML voivat kytkeä kehittyneet sirunvalmistuskoneensa pois päältä etäyhteydellä, jos Kiina hyökkää Taiwaniin, kertoo Bloomberg.
Tarkemmin kyseessä ovat ASML:n kehittyneet ultraviolettilaitteet, jotka käyttävät korkeataajuista sähkömagneettista säteilyä valmistaakseen nanometriluokan mikrosiruja litografia-menetelmällä.
TSMC on ultraviolettikoneiden suurin yksittäinen asiakas ja maailman merkittävin mikrosiruyritys.
Bloombergin lähteiden mukaan koneet vaativat säännöllisesti ohjelmistopäivityksiä, minkä vuoksi laitteilla on avoin etäkanava, jota voi käyttää niiden käytön estämiseen.
Lehden sisäpiirilähteiden mukaan TSMC ja ASML ovat käyneet asiasta keskustelua Yhdysvaltojen ja Alankomaiden hallintojen kanssa.
Yhdysvallat on huolissaan siitä mahdollisuudesta, että Kiina voisi hyödyntää TSMC:n siruinfrastruktuuria omaksi hyödykseen voitettuaan potentiaalisen hyökkäyssodan.
Alankomaiden hallitus on jo pitkään estänyt ASML:ää myymästä kehittyneimpiä sirukoneitaan Kiinaan, mikä johtuu suurilta osin Yhdysvaltojen pelosta, että Kiina käyttäisi niitä sotilaallisiin tarkoituksiin.
Taustalla vaikuttaa myös Yhdysvaltojen halu olla maailman johtava teollisuusmaa – asema, jota Kiina on uhannut jo yli vuosikymmenen ajan tehokkaasti.
Nyt Yhdysvallat pyrkii painostamaan Alankomaita estämään myös ASML:n tarjoaman ylläpidon sirulaitteille, jotka toimitettiin kiinalaisille asiakkaille ennen vientikieltoa, Bloomberg kertoo.
Vastatoimena Yhdysvaltojen johtamille rajoituksille Kiina on käyttänyt miljardeja euroja oman siruinfrastruktuurinsa kehittämiseen.
Kiinan hyökkäys Taiwaniin johtaisi luultavasti maailmanlaajuiseen sirupulaan ja taloudelliseen kaaokseen.
Teknologisen itsenäistymisen nimissä Yhdysvalloilla ja EU:lla on valtavat kymmenien miljardien arvoiset siruohjelmat, jotka pyrkivät tuomaan tuotantoa omalle maaperälleen.
TSMC:kin on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan Taiwanista investoimalla ulkomaille, kuten Japaniin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin