Tulisiko kasvojentunnistus kieltää julkisilla paikoilla?
EU:ssa on herännyt liike, joka haluaa kieltää automaattisen kasvojentunnistuksen julkisilla paikoilla. Taustalla ovat Venäjän ja Kiinan kokemukset vähemmistöjen ja toisinajattelijoiden automaattisesta seurannasta.
IT Insider toimitus
23.9.2022

Automaattinen kasvojentunnistus on kehittynyt viime vuosina todella kovaa vauhtia. Ihmiskasvot voi tunnistaa väkijoukosta ja yksittäisen henkilön liikkeitä julksilla paikoilla voi seurata vaivatta.

Kaikki eivät pidä ajatusta täysin ongelmattomana. The Politico kertoo, että Euroopan parlamentin käytävillä vahvistuu koko ajan ajatus, että automaattinen kasvojentunnistus pitäisi kieltää Euroopassa. Taustalla ovat esimerkiksi Kiinan ja Venäjän esimerkit siitä, miten kasvojentunnistusta käytetään vähemmistöjen ja toisinajattelijoiden seuraamiseen.

Ehdotuksella lähti liikkeelle Vihreiden sekä Sosialistit ja Demokraatit -ryhmittymän aloitteesta, mutta se on saanut taakseen myös liberaalin Uudistuvan Euroopan.

Toteutuessaan kielto olisi rajoittavin kasvojentunnistusta koskeva asetus kehittyenessä maailmassa.

”Aiomme kieltää asian, mikä ei ole arvojemme mukaista. Eurooppalaisten tulee voida kulkea julkisilla paikoilla ilman pelkoa joukkovalvonnasta”, Uudistuvan Euroopan Dragos Tudorache sanoi Politicolle.

Läpimeno ei ole mitenkään varmaa, sillä kasvojentunnistuksella on suuri rooli myös nykyisissä kansallisen turvallisuuden ratkaisuissa.

Suositellut

Uusimmat