Traficom aikoo laittaa pisteen ulkomailta tuleville huijauspuheluille
Korona-aikana monelle valitettavan tutuksi tulleet Microsoftin nimissä tehtävät tukihuijaukset ja muut jäävät toivottavasti Suomessakin historiaan. Traficom valmistelee teleoperaattoreiden kanssa keinoja soittajan numeron väärentämisen estämiseksi.
IT Insider toimitus
30.11.2021

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuodesta alkaen merkittävä ongelma myös Suomessa. Esimerkiksi Microsoftin tekniseksi tueksi esittäytyneet huijarit ovat kalastelleet varoituksista huolimatta onnistuneesti erilaisia tunnuksia ja salasanoja hyväuskoisilta käyttäjiltä. 

Huijauspuheluiden määrä on kasvanut edelleen tänä vuonna voimakkaasti. Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat menettäneet viime ja tänä vuonna teknisen tuen huijauspuheluissa jo 7,1 miljoonaa euroa. Soittajan numeron väärentäminen koskee poikkeuksetta ulkomailta Suomeen soitettuja puheluja.

Suomen sisäisissä puheluissa ongelmaa ei käytännössä ole. Suomen sisällä teleoperaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole tällä hetkellä käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.

Nyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ryhtynyt valmistelemaan yhdessä teleoperaattorien kanssa keinoja, joilla soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi estetään. Näistä keinoista tullaan määräämään teleoperaattoreita velvoittavassa määräyksessä. 

Tällöin teleoperaattori voi huolehtia siitä, että numero kuuluu liittymäasiakkaalle, jolla on käyttöoikeus kyseiseen numeroon. Puhelun vastaanottaja voi puolestaan luottaa siihen, että suomalaisesta numerosta tulevaa puhelu on soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä. Lisäksi suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltija voi luottaa siihen, ettei hänen puhelinnumeroaan käytetä rikoksiin.

”Väärennetyllä numerolla soitettujen puhelujen estäminen on yksi toimenpide huijausten ja rikollisen toiminnan karsimiseksi. Samalla valmistelemme ja teemme muita toimia huijausten estämiseksi yhteistyössä muun muassa Keskusrikospoliisin ja teleoperaattoreiden kanssa.

Nämä eivät poista sitä, että edelleen meidän kaikkien on huolehdittava siitä, ettemme me tai läheisemme anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksiamme tai mahdollisuutta päästä tietokoneellemme”, korostaa johtaja Jukka-Pekka Juutinen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen. Suomessa toimivat yritykset voivat myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihdepalveluja tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Tällöin yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa. 

Kuva Petr Macháček Unsplash

Suositellut

Uusimmat