Älypuhelin voi tehdä siviilistä taistelijan – Kansainväliset lait eivät pysy mukana teknologian kehityksessä
Ukrainan hallituksen Diia-sovelluksen kautta käyttäjät voivat ilmoittaa hyökkäävien sotilaiden liikkeistä. Sovelluksen käyttö haastaa vanhojen sotalakien tulkinnan.
Kalle Keinonen
08.6.2022

Ukrainalaisten älypuhelimet voivat olla ”omalla tavallaan raketteja ja tykistöjä voimakkaampia aseita”. Väitteessä on perää. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana ukrainalaiset teknologit ovat kehittäneet nopeasti sodan kannalta merkittäviä sovelluksia: Ilmahyökkäyksistä hälyttävä sovellus on auttanut siviilejä pysymään turvassa. Uuden käyttötarkoituksen saanut hallituksen Diia-sovellus auttaa puolestaan Ukrainan armeijaa puolustautumisessa. Aiheesta kertoo Wired. 

Ennen esimerkiksi digitaalisten henkilötodistusten säilytyspaikkana toiminut Diia sai sodan aikana täysin uuden merkityksen. Nyt siviilit voivat ilmoittaa hyökkäävien sotilaiden liikkeistä e-Enemy-ominaisuuden avulla. ”Käytännössä kuka vain voi helpottaa armeijaamme venäläisten sotilaiden paikantamisessa”, kertoi digitaalisen muutoksen ministeriö uudesta ominaisuudesta.

Sovelluksen käyttö aiheuttaa kuitenkin dilemman, johon kansainvälisillä laeilla ei ole tällä hetkellä vastausta: milloin älypuhelimen käyttäjä tulkitaan siviiliksi ja milloin taistelijaksi?

e-Enemy-ominaisuus rohkaisee siviilejä tulemaan osaksi Ukrainan sotilasjärjestelmää, mikä hämärtää siviili- ja taistelutoiminnan välisiä linjoja. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden nojalla sotilaalliset joukot eivät saa hyökätä siviilejä ja siviilikohteina pidettäviä paikkoja kohti. Samaan aikaan siviilien ei tulisi toimia taistelijoina, sillä tämän seurauksena he voisivat menettää kokonaan siviilin aseman. 

Yksinkertaisimmillaan voitaisiin hyväksyä, että Diia-sovellusta käyttävä siviili menettäisi sovelluksen käyttöajaksi siviilin asemansa. Ongelmana on kuitenkin se, että kyseinen tulkintatapa ei ole vakiintunut ja molemmat osapuolet eivät välttämättä ole asiasta samaa mieltä. Käytännössä siviili voisi vaihtaa rooliaan minuutin välein, mikä aiheuttaa valtavia komplikaatioita vanhojen sotalakien tulkintaan.

Henkilökohtaisen teknologian rooli haastaa sotalakien tulkinnan. Sillä välin, kun eri valtiot ja kansainväliset elimet pyrkivät selvittämään ongelmaan ratkaisua, ukrainalaisten käyttäjien tulisi olla tietoisia sovelluksen käytön riskeistä.

Suositellut

Uusimmat