Alustatalous – suomalaisten kompastuskivi vai huikea mahdollisuus?
Alusta-ajattelu avaa suomalaisille yrityksille paremmat rahoitusmahdollisuudet ja antaa avaimet kansainväliseen kasvuun. Tulevaisuus kuuluu niille, jotka tarttuvat tilaisuuteen.
Michael Lindholm
05.12.2024

Alustatalous, englanniksi ”platform business”, on suhteellisen tuttu käsite monille sellaisten arkistenkuuloisten toimijoiden, kuten AirBnB ja Wolt kautta. Suuria alustoja, jotka dominoivat markkinoita uusien liiketoimintojen ja teknologioiden avulla.

Suomessa ehkä sinäkin olet törmännyt kommentteihin kuten ”juu, kyllä me teemme digialustaa”, kun tehdään perinteistä verkkokauppaa tai SaaS -ohjelmistoa. ”Harva suomalainen yritys pystyy rakentamaan oikeata alustaa” ja ”ei meillä ole osaamista tai resursseja alustan rakentamiseen”. Nämä käsitykset lienevät osin totta, mutta useimmiten asiaa ei vain tunneta riittävästi.

Teknologia ei ole alusta-ajattelun keskiössä, vaan uudenlainen liiketoimintamalli, joka kytkee monta toimijaa yhteen. Kyseessä ei ole yksittäisen prosessin tai liiketoimintamallin osan kehittäminen, vaan monen prosessin palvelukokonaisuus, joka tuottaa merkittävää arvonlisää.

Otetaan esimerkki: Kuvitellaan, että meillä on monta toimijaa, jotka rakentavat meriliikenteen sensoreiden algoritmeja erilaisiin tarpeisiin. Omina tuotteinaan hyvinkin pätevänoloisia, mutta haastavia myytäviä, koska yksittäisinä ratkaisuina ne hoitavat vain pienen osan asiakkaan ongelmista. Samaan aikaan yhdellä toimijalla ei ole mahdollista tarjota kaikkia ratkaisuja kannattavasti. Kaikkien näkökulmasta parhaaseen tulokseen päästään, kun eri algoritmien tuottajat luovat verkoston, joka yhdistää algoritmit, toiminnallisuudet ja sensorit yhteen alustaan. Eli luodaan tietyn toimialan tai ekosysteemin liiketoiminnalle verkosto ja liiketoimintamalli, joka tarjoaa ratkaisuja tiettyyn asiakassegmenttiin.

Teknologiakonsulttiyhtiö Gartner arvioi, että alustatalous kasvaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa nopeasti. Vuonna 2023 noin 13 prosenttia länsimaisista prosessiteollisuuden yrityksistä hyödynsi alustateknologioita omassa liiketoiminnassaan. Vuoteen 2027 mennessä osuuden arvioidaan nousevan 70 prosenttiin!

Mitä tämä käytännössä teollisuudelle tarkoittaa? Ainakin sitä, että muutos on vääjäämätön ja teollisilla toimijoilla on karkeasti ottaen kaksi vaihtoehtoa: ne voivat sivusta seurata, miten alustat muuttavat niiden maailmaa, tai ne voivat itse olla mukana kehittämässä alustaratkaisuja, niiden ominaisuuksia ja pelisääntöjä. Teollisuus hyötyy siitä, että uusia palveluja otetaan käyttöön, mutta pystyykö se samalla muuttumaan ja kehittämään omaa toimintansa? Miten kävi perinteisen taksitoiminnan, kun Bolt ja Uber disruptoivat koko alan alustoillaan?

Menikö juna jo? Onneksi ei – ihan vielä. Uusien ideoiden muuttaminen toimiviksi liiketoimintamalleiksi ja alustamalleiksi vaatii uudenlaista ajattelua ja perinpohjaista suunnittelua. Alustat vaativat aina myös globaalia ajattelua. Yhtenä alustan tavoitteena on olla iso. Alusta, joka on rakennettu vain Suomen markkinoille, ei mitä todennäköisimmin menesty.

Alustaa pitää jatkuvasti kehittää eri osapuolten hyödyt huomioiden: Loppukäyttäjät eli asiakkaat maksavat, partneriverkosto luo asiakasarvon ja orkestroija eli alustan hallitsija kehittää alustan pelisääntöineen. Orkestroija pysyy hengissä vain, jos asiakkaat ja partnerit hyötyvät alustasta.

Alustan rakentamisessa on monia eri vaiheita: valmistelu, käynnistäminen, kasvu, kypsyminen ja kehittyminen. Jokainen vaihe kestää keskimäärin noin vuoden. Valmisteluvaiheessa hiotaan liiketoimintamallit ja rakennetaan modulaarinen teknologia. Käyntiinajon aikana on luotava tehokkaat ja kitkattomat toimintatavat. Kasvuvaiheessa on huomioitava kansainvälistymisen asettamat vaatimukset ja vasta sitä kautta voidaan kypsyä toimivaksi alustaksi, joka muuntautuu helposti uusiin tilanteisiin modulaarisen teknologisen rakenteensa ansiosta.

Alustan voi rakentaa kuka tahansa startup-yrityksestä globaaliin markkinajohtajaan. Alusta-ajattelu avaa suomalaisille yrityksille paremmat rahoitusmahdollisuudet ja antaa avaimet kansainväliseen kasvuun. Tulevaisuus kuuluu niille, jotka tarttuvat tilaisuuteen.

Artikkelin kirjoittaja Michael Lindholm on Musaa Oyn toimitusjohtaja ja pitkän linjan IT-yrittäjä, joka on perehtynyt syvällisesti liiketoimintamalleihin, jotka hyödyntävät uusimpia alustateknologioita. Nykyään hän auttaa yrityksiä, jotka harkitsevat alustaliiketoiminnan käynnistämistä

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran TIVIA Newsin numerossa 12/2024

Kuva: Dall-E

Suositellut

Uusimmat