Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanit ovat lisänneet Trumpin hallinnon ehdottamaan lakipakettiin säännöksen, joka keskittäisi tekoälyn sääntelyn liittovaltiolle 10 vuoden ajaksi. Ehdotettu lakimuutos vaatii vielä Yhdysvaltain senaatin hyväksynnän.
Trumpin hallinnon mukaan regulaatio selkeyttäisi tekoälyteknologian käytön ja kehityksen juridisia vaatimuksia. Tämä voisi vahvistaa Yhdysvaltain kilpailukykyä ulkomaisiin – erityisesti kiinalaisiin – tekoäly-yrityksiin verrattuna.
Keskitysehdotus kuitenkin tarkoittaisi, että kaikki 50 osavaltiota menettäisivät oikeutensa säädellä tekoälyä. Kongressi ja presidentti siis hallitsisivat lähes kaikkien maailman tärkeimpien tekoälymallien kehitystä ja käyttöä.
Ehdotus onkin kohdannut Yhdysvalloissa voimakasta vastustusta. CNN:n mukaan yli 100 organisaatiota on vastustanut osavaltioiden sääntelyvallan poistamista. 40 osavaltionsyyttäjää on kuvannut pykälää “vastuuttomaksi”.
Syyttäjien kirjoittaman vetoomuksen mukaan muutos tuhoaisi “kaikki osavaltioiden kohtuulliset pyrkimykset ehkäistä tekoälyn tunnettuja haittoja”.
Teknologiayritykset lobbaavat lainsäädännön keskittämistä
Etenkin omia tekoälyjään kehittävät yritykset, kuten OpenAI ja Meta, toivovat yhteistä lainsäädäntöä välttääkseen osavaltiokohtaisten regulaatiokehikkojen kanssa painimisen.
Tekoäly-yrittäjä Gary Marcus kirjoittaa blogissaan, että samaa agendaa lobbaavat myös Andreessen Horowitzin kaltaiset pääomasijoittajat, joilla on läheiset siteet sekä Piilaaksoon että Valkoiseen taloon.
Tekoälylainsäädännön keskittyminen voisi kuitenkin tarkoittaa tärkeiden kuluttajansuojaa turvaavien lakien pyyhkiytymistä. Pelkästään viime vuoden aikana Yhdysvaltain osavaltioissa säädettiin lähes 700 uutta tekoälylakia.
Laeilla on pyritty kitkemään teknologian pahimpia riskejä, kuten syväväärennöksiä ja algoritmista syrjintää. Maalla ei ole vielä olemassa kansallisen tason lakikehikkoa tekoälyn sääntelyyn.