OpenAI sulki 6,6 miljardin dollarin rahoituskierroksen 157 miljardin valuaatiolla
ChatGPT-jätti vaatii sijoittajiltaan uskollisuutta. Sijoittajat taas vaativat OpenAI:lta siirtymistä voittoa tavoittelevaksi organisaatioksi seuraavan kahden vuoden aikana.
Max Lehtinen
03.10.2024

OpenAI on sulkenut 6,6 miljardin dollarin rahoituskierroksen, jonka perusteella yrityksen arvo on 157 miljardia dollaria (142 mrd euroa). 

Tekoälyjätin tuoreen blogipostauksen mukaan rahoitus kuluuu tekoälytutkimukseen, laskentatehon lisäämiseen ja uusien työkalujen kehittämiseen. 

Rahoituskierroksen pääsijoittaja oli Thrive Capital, joka investoi apusijoittajineen OpenAI:hin noin 1,3 miljardia dollaria. New York Times sisäpiirilähteet kertovat, että Thrive Capital sai samalla neuvoteltua itselleen erityisdiilin, joka antaa tälle option investoida tekoälyjättiin nykyisellä valuaatiolla myös vuoden päästä. 

Juuri päättynyt rahoituskierros perustuu vahvasti oletukseen, että OpenAI saa muutettua sen monimutkaisen ja hämmentävän organisaatiostruktuurinsa pois voittoa tavoittelemattomasta mallista. 

Investointisopimuksiin on Axiosin sisäpiirilähteiden mukaan sisällytetty ehto, jonka mukaan sijoittajat voivat vaatia rahansa takaisin kahden vuoden jälkeen, mikäli OpenAI ei ole onnistunut uudelleenstrukturoinnissa. 

OpenAI on kuitenkin vaatinut FInancial Timesin mukaan myös itsellensä turvaa, tässä tapauksessa lojaaliutta. Tekoälyjätti “on tehnyt selväksi”, että siihen tehtyjen investointien oletetaan olevan eksklusiivisia. 

Oletettavasti tarkoituksena on evätä kilpailijoilta edes jossakin määrin rahoitusta ja strategisia kumppanuuksia. 

OpenAI:n rahoituskierrokseen osallistuivat teknologiajäteistä ainakin Microsoft ja Nvidia. Apple ei osallistunut tällä kertaa, vaikka yritys harkitsi pitkään investoivansa ChatGPT-jättiin. 

OpenAI on kerännyt kaikista tekoäly-yrityksistä selkeästi eniten rahoitusta tekoälybuumin aikana, yhteensä jopa 24 miljardia dollaria. 

Vertailun vuoksi eräs tekoälyjätin merkittävimmistä haastajista, OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic, on kerännyt yhteensä vain 9,7 miljardia dollaria. 

Suositellut

Uusimmat