Kuulovaikeuksiin voi löytyä pian yllättävä ratkaisu: suositut nappikuulokkeet
Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto hyväksyi Apple Airpodien käytön kuuloavusteisena laitteena.
Max Lehtinen
13.9.2024

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto ilmoitti tänään sallivansa Airpods-kuulokkeiden käytön kuuloa avustavana laitteensa. 

Käytännössä uutinen koskee vain Airpods Pro 2 -kuulokkeita, jotka ovat (toistaiseksi) Apple ainoat tarpeellisella H2-sirulla varustetut nappikuulokkeet. 

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston päätös perustuu sen Airpods Pro 2 -kuulokkeilla tekemään kliinisen tutkimukseen, johon kuului 118 kuulo-ongelmaista osallistujaa. Viraston mukaan tutkimustulokset osoittavat, että kuulokkeet tarjoavat “samankaltaisia tuloksia” kuin ammattitason kuulolaitteet. 

Viraston mukaan Airpods-kuulokkeita voidaan jatkossa säätää “vahvistamaan ääniä 18-vuotiaille tai sitä vanhemmille henkilöille, joilla on lievä tai kohtalainen kuulovaurio”. 

Kuulokkeiden käyttö kuuloa avustavana laitteena on uusi ilmiö, joka voi osaltaan muuttaa ihmisten suhtautumista kuuloavusteisuuden arkisuuteen. 

Oletettavasti Airpodien käyttö kuuloavusteisena kojeena Suomessa vaatii vielä erillisen viranomaishyväksynnän.

Maailman terveysjärjestön mukaan noin 20 prosenttia maapallon väestöstä, yli 1,5 miljardia ihmistä, kärsii jonkinasteisesta kuulon menetyksestä. Järjestö arvioi, että vuoteen 2050 mennessä elämää häiritsevästä kuulonmenetyksestä kärsii noin 700 miljoonaa ihmistä. 

Ei ole sattumaa, että Airpods Pro 2 -kuulokkeille saapuu iOS 18 -ohjelmistopäivityksen mukana myös Hearing Protection -ominaisuus eli kuuloa suojaava tila. 

Hearing Protection on oletuksena päällä koko ajan. Se suojaa nimensä mukaisesti korvia niitä vahingoittavilta kovilta ääniltä. 

Applella on ollut jo pitkään käytössä ominaisuus, joka varoittaa käyttäjiä kuuloa mahdollisesti vaurioittavasta äänialtistuksesta. 

Suositellut

Uusimmat