TikTok-kielto antaa Adobelle ja Canvalle yllättävän tilaisuuden tahkota rahaa
Yhdysvaltojen hallinnon kaavailema TikTok-kielto koskee myös yrityksen sisaryhtiö CapCuttia, jonka videoeditointityökalu dominoi tällä hetkellä älypuhelinmarkkinoita.
Max Lehtinen
08.9.2024

Bidenin hallinnon läpäisemä laki, joka pyrkii kieltämään TikTokin toiminnan Yhdysvalloissa, on suunniteltu koskemaan kaikkia TikTokin emoyhtiö ByteDancen tarjoamia palveluja. 

Siksi kielto voisi toteutuessaan koskea myös TikTokin sisaryhtiö CapCuttia, jolla on Bloombergin mukaan yli 80 prosentin osuus videoeditoinnin älypuhelinmarkkinoilla. 

CapCut jättäisi jälkeensä valtavan markkinatilan kilpaileville videoeditointisovelluksille. 

Siksi sen kieltämisestä hyötyisivät esimerkiksi sisällönmuokkausalustat Canva ja Adobe. Tyhjiöön mahtuisi toki myös innovatiisia uusia toimijoita.

Adobe ja Canva vetävät puoleensa paljon yritys- ja ammattilaisasiakkaita. CapCutin mobiiliystävällinen käyttöjärjestelmä taas on tehnyt siitä yleisösuosikin sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa. 

Kilpailijoiden motivaatio kehittää CapCutin kanssa kilpailevaa – tai sitä korvaavaa – mobiilisovellusta on kuitenkin kasvanut merkittävästi mahdollisen TikTok-kiellon myötä. Yrityksillä on oiva mahdollisuus tahkota rahaa kehittämällä CapCutia vastaava alusta mobiililaitteille. 

Tällä hetkellä ei tosin ole lainkaan selvää, miten TikTok-lain soveltaminen jatkuu Yhdysvalloissa. Hallinnon väitteet TikTokin vaarallisuudesta kansalliselle turvallisuudelle eivät ole lainoppineiden mukaan missään nimessä lupaus kiellon voimaantulosta. 

Itse TikTokin kieltämisestä hyötyisivät merkittävästi ainakin Instagram (jonka Reels-ominaisuus on käytännössä TikTokin kopio) ja YouTube.

Suositellut

Uusimmat