Pääsin vastikään helsinkiläisen Burst Liven käyttäjätestaukseen kokeilemaan uutta Apple Vision Prota.
Burstin tavoitteena on mullistaa artistien ja brändien yhteydenpito yleisöihinsä siirtämällä vuorovaikutus paikoin virtuaalitodellisuuteen. Olinkin osana koejoukkoa, jolle näytettiin immersiivinen musiikkivideo Vision Pron kautta. Burst kuvaa uunituoretta kokemusta “virtuaaliseksi artistielämykseksi”.
Ensikosketukset eliittilaseihin
Laite on futuristinen ja hieno mutta täysin samanlainen kuin kuvissakin – ei yllätyksiä. Akun paino taas löi ällikällä, vaikka olin kuullut sen painavuudesta jo aiemmin.
Vajaan kilon painava mötikkä on kuin pelkästä raudasta tehty iPhone 15 Pro Max. En todellakaan haluaisi kantaa sitä mukanani, ainakaan housujen taskussa.
Laitteen päälle laittaminen on helppoa. Suunnittelu on tältäkin osin erinomaista: käyttäjä ei huomaa kuinka monimutkaisia prosesseja takana piilee. Laite tuntuu myös päässä mukavalta.
Vision Pro -käyttöpioneerien mukaan mukavuus kuitenkin laskee huomattavasti tuntien kuluessa laitteen painon ja kirkkaiden silmiin projisoitujen pikselien vuoksi. Onneksi oli vihdoin aika kokea nämä pikselit itse ja nähdä, mistä on oikein kyse.
Ensin pääsin kokemaan laitteen tarjoaman passthrough-tilan, joka teki pysyvän vaikutuksen. Vaikka kyseessä on projektio ympäröivästä tilasta, huone tuntuu aidolta. Pienet epäjohdonmukaisuudet eivät pilaa käyttökokemusta.
Paljon kehuttu eye tracking eli silmien liikkeen seuranta toimii virheettömästi. Minuutin kalibrointitehtävän suorittaminen tekee silmien seurannasta veitsenterävän.
Tämän jälkeen katseen käyttö kursorina tuntuu suorastaan telepaattiselta. Sormet yhteen painamalla klikkaaminen tuntuu ja näyttää tulevaisuudelta.
Uuden teknologian sovelluskohteet
Nopean kalibroinnin ja ihmettelyn jälkeen pääsin kohuttuun metaversumiin seuraamaan uutta virtuaalista artistielämystä. Katsoin artistia silmästä silmään tiukasti samalla kun korvissa pauhasi musiikki.
Intensiivinen katsekontakti tuntui todenmukaiselta. Sisälläni heränneet tunteet eivät olleet kaukana tosielämän kokemuksesta. Miksi tämä henkilö tuijottaa minua niin pitkään? Jatkanko takaisin tuijottamista?
Immersiivistä tosiaankin.
Kaikkea en voi paljastaa minulle näytetystä sisällöstä, mutta voin kertoa visuaalisen vaikuttavuuden nöyristävän kenet tahansa. Resoluutio on merkittävästi Metan tuotteita parempi.
Ymmärrän vihdoin, miksi moni sanoo Vision Pron soveltuvan parhaiten elokuvafanaatikkojen käyttöön. Kun silmiin projisoidaan 23 miljoonaa pikseliä Applen tarkasti suunnittelemalla laitteella, ei ole ihme, että tulos hämärtää todellisuuden rajoja. Virtuaalimaailmassa objektit eivät tunnu niin virtuaalisilta kuin voisi luulla.
Musiikkivideon efektit olivat vaikuttavia mutta omaan silmääni myös hieman keinotekoisia, yli vedettyjä. Se tosin lienee tarkoituskin musiikkivideoissa: mennä kauas normaalista.
Näin vaikuttavan teknologian soveltaminen virtuaalisiin artistielämyksiin ei ehkä muuta maailmaa paremmaksi, mutta varmasti tällekin yleisöä riittää, sillä viihdearvoa videoilla toki on. Itse aloin kuitenkin heti pohtimaan esimerkiksi, mihin kaikkeen muuhun kokemaani todentuntuista “ihmiskontaktia” voisi hyödyntää.
Tämänkaltainen virtuaalitodellisuudessa koettu yhteys taipuu ainakin yksinäisyyden, sosiaalisen ahdistuksen ja pelkotilojen hoitoon, uusiin ympäristöihin ja ihmisiin tutustumiseen, etäterapiaan ja etäkokouksiin. Lista kasvaa jatkuvasti teknologian kehittyessä.
Tulevaisuudessa ihmiset saavat siis kokea vahvemman yhteyden toisiinsa, vaikka välimatkaa olisi paljon. Skannatut avatarit pystyvät myös imitoimaan ihmisen liikkeitä reaaliajassa. (Toivottavasti toisen ihmisen imitoimisen väärinkäyttö pystyttäisiin estämään ajoissa.)
Yksi monista aikaisen kaupallistamisen mahdollisuuksista onkin palvelu, jossa voit puhua kaukaiselle ystävälle virtuaalitodellisuudessa. Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on jo vieraillut Lex Friedmanin podcastissa metaversumin välityksellä.
Metaversumiin siirtyminen ja todellisuuden arvo
Ymmärtääkseni vain aniharva pitää Vision Prota aidosti produktiivisuuslaitteena, jona Apple on sitä markkinoinut. En usko tämän muuttuvan vielä pitkään toviin, ja miettisin moisen kehitysaskeleen mielekkyyttä muutenkin melko varovaisesti.
Onko kaiken, jopa työn, siirryttävä metaversumiin?
Virtuaalitodellisuudella on potentiaalia tehdä valtavasti hyvää, kuten muuttaa suhtautumisemme etäkontakteihin. Silti minua puistattaa. Teknologiattoman elämän elämisestä voi tulla entistä vaikeampaa todellisuuden hämärtyessä.
Esimerkiksi internet yhdisti maailman ja demokratisoi tiedonsaannin, mutta ahne kaupallistaminen, koukuttavat algoritmit ja somekuplat nousivat lopulta merkittäväksi osaksi sen vaikutuksia. Todellisuus ja minuus hämärtyvät näissä kuplissa, mutta silti monien elämä on siirtynyt internetiin lähes kokonaan.
Aivan kuten internetin vyörytessä maailmaan, viihdeteollisuus on iskemässä taas virtuaaliseen kultasuoneen, ja nopean nautinnon kyky viedä mennessään kasvaa.
Mielihyvän täyteistä metaversumia miettiessä tuleekin helposti mieleen dystooppinen uhkakuva, jossa ihmiset haluavat elää mieluummin muokattavassa todellisuudessa kuin tosielämässä.
Itse pysyn kuitenkin toiveikkaana, että ihmiskunta – tai ainakin suurin osa siitä – on valmis kestämään metaversumin tarjoaman houkutuksen.
Loppumietteet metaversumista: Ostaako vai eikö ostaa?
Pidän lopputulokseni hyvin lyhyenä, vaikka perusteluja riittää puolin ja toisin. Mitä tulee Apple Vision Prohon: en suosittele tuotteen ostamista, jos sille ei löydy hyvää syytä, kuten intohimoinen elokuvien katseluharrastus tai tekniikan aallonharjalla ratsastamisen tarve. En jäänyt haikailemaan laitteen jatkuvasta käytöstä, vaikka erittäin hieno tuote onkin kyseessä.
Metan Quest 3 tarjoaa tällä hetkellä lähes samankaltaisen käyttökokemuksen murto-osalla Vision Pron 3 500 dollarin (3200 €) mammuttimaisesta hintalapusta. Quest 3:n kuvanlaatu ja käyttökokemus eivät ole yhtä hyvät, mutta laitteella on omat puolensa, kuten johdottomuus ja selkeästi alhaisempi hinta (500–600 €).
VR-laitteista ja metaversumista kuullaan vielä – ja pian –, mutta tällä hetkellä lähes kaikille kuluttajille paras vaihtoehto on odottaa parempaa hetkeä siirtyä virtuaalitodellisuuden maailmaan.
Suomessa Apple Vision Pron myynti alkaa tiettävästi jossakin vaiheessa vuotta 2025.