Google ilmoitti kesäkuun lopussa lopettavansa kanadalaisille uutissivustoille johtavien linkkien näyttämisen hakutuloksissaan sen jälkeen, kun Kanadan uusi C-18-laki astuu voimaan.
“Kun laki tulee voimaan, poistamme linkit Kanadan uutisiin haku-, uutis- ja löydä uutta -tuotteistamme, emmekä voi enää ylläpitää Google News Showcase -palvelua Kanadassa”, Google kertoi blogipostauksessaan.
Muutos ei vaikuta muiden maiden hakutuloksiin.
Kanadan hallituksen kesäkuussa hyväksymä C-18, nettiuutisia koskeva laki velvoittaa suuret teknologiayritykset, kuten Googlen ja Facebookin, maksamaan kanadalaisille uutisorganisaatioille aina, kun teknologiajätit esittävät kyseisten organisaatioiden linkkejä alustoillaan.
Myös Meta on ilmoittanut lopettavansa uutisten jakamisen Facebookissa ja Instagramissa vastalauseena uudelle laille.
Sekä Google että Facebook ovat tehneet aiemmin tänä vuonna testejä valmistautuakseen uuteen lainsäädäntöön. Niissä on rajoitettu joidenkin käyttäjien mahdollisuutta katsella ja jakaa uutissisältöä.
“Olemme pettyneitä, että tähän on tultu. Emme suhtaudu tähän päätökseen tai sen vaikutuksiin kevyesti, ja pidämme tärkeänä, että olemme avoimia kanadalaisille julkaisijoille ja käyttäjille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, Google sanoi blogipostauksessaan.
Kanadan kulttuuriministeriö laatii paraikaa asetuksia, joissa täsmennetään, miten lakia sovelletaan käytännössä. Lain toimeenpanossa voi kestää muutamia kuukausia.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi kesäkuun alussa, että teknologiajättien uhkaus lopettaa linkkien jakaminen on ongelmallista. “He mieluummin katkaisevat kanadalaisilta paikallisuutisten saatavuuden kuin maksavat oikeudenmukaisen osuutensa”, Trudeau kommentoi silloin vastauksena uhkauksiin.
Hänen mukaansa Googlen ja Metan “kiusaamisstrategia” ei kuitenkaan toimi, ja laki astuu voimaan voimakkaasta vastareaktiosta huolimatta.
Kuva: Pawel Czerwinski