Yhdysvaltain viranomaiset ovat karsastaneet jo vuosia kiinalaisomistuksessa olevaa TikTok-somepalvelua. Nuorison suosiossa oleva TikTok on viranomaisten mukaan tietoturvariski ja sillä on varsin laajat mahdollisuudet saada tietoja käyttäjistään. Lisäksi TikTokin pohjalla olevan algoritmin toimintaa ei tunneta omistajayhtiön ulkopuolella.
TikTok on esimerkiksi kielletty monissa Yhdysvaltain hallinnon työpuhelimissa. The Wall Street Journalin mukaan maan kongressi harkistee myös koko TikTokin kieltämistä maassa. Lainsäätäjät pelkäävät, että kiinalaiset pääsevät käsiksi yhdysvaltalaiskäyttäjien dataan palvelun kautta.
Nyt TikTok on avannut 1,5 miljardin dollarin arvoisen uudelleenorganisoitumissuunnitelmansa sisältöä. TikTok vakuuttaa, että Yhdysvaltain toiminnot ovat jatkossa täysin itsenäisiä kiinalaisomistaja ByteDancesta, The Wall Street Journalin lähteet kertovat.
Lisäksi TikTok aikoo lisätä avoimutta ja ulkopuolisten toimijoiden mahdollisuutta monitoroida algoritmien toimintaa. Monitorointiin kuuluisivat muun muassa tapoja arvioida tapoja, joilla TikTok suosittelee videoita tai poistaa videoita palvelustaan.
ByteDance pyrkii pitämään TikTokin omistuksen itsellään myös Yhdysvalloissa, vaikkakin itsenäisenä muista toiminnoista. Samalla USA:n toiminnot olisivat sikäläisen lainsäädännön piirissä ja sitä kautta palvelu ei olisi uhka maan kansalaisille.
Mikäli ByteDance ja viranomaiset eivät löydä yhteisymmärrystä, yhtiö voidaan pakottaa myymään palvelun USA:n toiminnot tai poistumaan maasta.
Lue lisää: