5G-verkot kehittyvät – DNA:n kaikki tukiasemat siirtyivät 5G-ydinverkkoon
Aikaisemmin 5G-tekniikka on tukeutunut olemassa olevaan 4G-ydinverkkoon. Asiakkaat pääsevät ottamaan uusia palveluja käyttöön ensi vuoden aikana.
IT Insider toimitus
18.11.2021

Teleoperaattori DNA kertoo, että sen oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon. Käytännössä tämä tuo asiakkaille parempaa verkon kapasiteettia etenkin ruuhka-aikoina.

Itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa 5G-tekniikan täysmittaisen hyödyntämisen. Toistaiseksi käytössä oleva 5G-verkko tukeutuu vielä 4G-verkkoon yhteyden signaloinnissa, vaikka varsinainen datansiirto tehdään suurelta osin 5G-verkossa.

”Syy 4G-verkon hyödyntämiseen 5G-rakentamisessa on tietysti ollut 4G-verkon laajuus. 5G-peittoa on ollut nopea rakentaa valmiiksi tehdyn infran päälle. Itsenäinen 5G-verkko on kuitenkin 4G-tekniikasta riippumaton ja siitä syystä selvästi aiempaa ratkaisua kehittyneempi, operaattorin näkökulmasta myös toteutukseltaan yksinkertaisempi”, kertoo DNA:n runko- ja IP-verkkojen johtaja Kimmo Liikonen

Asiakas voi havaita itsenäisen 5G-verkon hyödyt erityisesti kodin kiinteää 5G-yhteyttä käyttäessään. Mahdollisuus viipaloida verkkoa, eli tarjota yksittäiselle asiakkaalle muista riippumaton kaistanleveys, takaa sen, ettei kodin nettiyhteyttä hetkauta datamäärien kasvu edes ilta-aikaan tai suosittujen live-striimien aikana.

DNA:n mukaan itsenäinen 5G-verkko tarjoaa käyttäjilleen muun muassa aikasempaa pienempää viivettä, korkeampia lähetys- ja latausnomeuksia sekä kaistan viipaloinnin verkon käyttötarpeen mukaan.

Asiakkaille itsenäisen verkon palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana, kunhan kaikki laadunvarmistukset on tuotantoverkossa saatu tehdyksi.

Suositellut

Uusimmat